Mahkeme, yıkılan lisenin yerine cami yapılması planını iptal etti

Mahkeme, yıkılan lisenin yerine cami yapılması planını iptal etti
Beşevler’de yıkılan Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin yerine cami yapılması planı iptal edildi.

Melih Gökçek döneminde Beşevler’de Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin olduğu alan eğitim alanından dinin tesis alanına çevrilmiş, Otelicilik ve Turizm meslek lisesi yıkılmıştı.

İlk plan değişikliği yargı tarafından iptal edilmişti. Aynı alanda 2019 yılında yerel seçimlerden 15 gün önce Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından aynı içerikle ikinci kez plan değişikliği yapılmasını Mimarlar Odası Ankara Şubesi yargıya taşımıştı.

Beşevlerin merkezinde eğitim alanını dini tesis alanına çevrilmesine yargı yine izin vermedi. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının’da müdahil olduğu davada Ankara 18. İdare Mahkemesi 7286 ada 7 parselde 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin dava konusu işlemin iptaline oy birliği ile karar verdi.
Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kararı şöyle değerlendirdi:

"Mülkiyeti hazineye ait olan 9953metrekare yüzölçümlü Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ile Hacettepe Konservatuarının olduğu 24.850,00 metrekare yüzölçümlü alanı Diyanet işlerine tahsis edilmişti. Bu iki alandaki yapılar hukuksuz şekilde yıkıldı. Anıtkabir’e 300 metre mesafede, Beşevlerin merkezinde yapılacak simgesel bu cami ve külliyesi için plan değişikliği Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından talep edilmişti.

İlahiyat Fakültesi'nde okuyan öğrencilerin Tandoğan, Bahçelievler ve Milli Kütüphane'ye kadar olan bölgede ibadethane, kütüphane ve bilim ve kongre merkezine yönelik ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla söz konusu alanın camii ve külliyesi yapılması, bölgenin bilimsel karakteristiğini değiştirecek plan kurgusu idi. İkinci kez yargıya taşıdığımız bu süreçte verilen iptal kararı önemlidir. Yargı bir kez daha Beşevler’de Camiye değil eğitim alanına ihtiyaç var demiştir.”

Gündem