Mahkemeden 'akıllı kanser ilacı' için emsal karar: SGK, tedbiren karşılayacak

Mahkemeden 'akıllı kanser ilacı' için emsal karar: SGK, tedbiren karşılayacak
Mahkeme kararını değerlendiren Avukat Senem Demirel Acar, "Tüm kanser hastalarına bu ilacın ücretsiz ulaşımının sağlanması gerekmektedir. Çok önemli ve emsal bir karar" dedi.

Cilt kanseri hastası Özkan Özcan'ın, SGK'nın ödeme kapsamında olmayan "Optivo" adlı akıllı ilacın karşılanması amacıyla açtığı davada, ilacın hekimin uygun gördüğü tedavi süresince davacının tedavisinde kullanılmak üzere bedelinin ileride gerektiğinde sorumlusundan alınmak üzere kesinti yapılmaksızın SGK tarafından tedbiren karşılanmasına karar verildi.

İzmir'in Çiğli ilçesinde yaşayan Özkan Özcan'a (45) mayıs ayında cilt kanseri teşhisi konuldu.

Ege Üniversitesi'nde doktor, Özcan'a "Optivo" adlı akıllı ilacı kullanmasını reçete etti. Ancak her bir kürünün fiyatı 44 bin TL olan ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmadı. Özkan, 24 kür uygulanması gereken ilacı alamadı.

Özcan, bunun üzerine avukatı Senem Demirel Acar aracılığıyla konuyu İzmir 12'nci İş Mahkemesi'ne taşıdı. Dava görülürken, mahkeme ara kararını açıkladı.

Mahkeme, ilacın hekimin uygun gördüğü tedavi süresince davacının tedavisinde kullanılmak üzere bedelinin ileride gerektiğinde sorumlusundan alınmak üzere kesinti yapılmaksızın SGK tarafından tedbiren karşılanmasına hükmetti.

Ara kararın kendisini mutlu ettiğini belirten Özkan Özcan, "Şu an ilacı ücretsiz almaya başladım. Dava sonunda ilacımı ücretsiz almak istiyorum" dedi.

"Tüm kanser hastaları için ümit olacak"

Özkan Özcan'ın avukatı Senem Demirel Acar ise "Karar hem Özkan'ı hem bizi mutlu etti. Özkan toplam 24 kür alacak. Yargılama sonunda da Özkan'ın ilacını tamamen ücretsiz almasını temenni ediyoruz. Bu tüm kanser hastaları için ümit olacaktır. Tüm kanser hastalarına bu ilacın ücretsiz ulaşımının sağlanması gerekmektedir. Çok önemli ve emsal bir karar" dedi. (DHA)

Mahkemeden 'akıllı kanser ilacı' için emsal karar: SGK, tedbiren karşılayacak

Sağlık