Mahkemeden ATO kulelerine bir yürütmeyi durdurma kararı daha

Mahkemeden ATO kulelerine bir yürütmeyi durdurma kararı daha
Daha önce iki kez imar planı değişikliği yapılan ve iptal edilen ATO Kuleleri için üçüncü imar planı değişikliğinin yürütmesi durduruldu.

Ankara’da tartışmalı ATO Kuleleriyle ilgili yapılan imar planı değişikliğine mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı geldi.

Ankara Ticaret Odası (ATO), 2011 yılında Eskişehir Yolu üzerinde bulunan mülkiyeti olan alanda, yüksek yoğunluklu yapı inşa etmeye başladı.

Kuleler için, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde iki kez imar planı değişikliği ile parsele özel emsal getirilmişti. Her iki plan değişikliği de Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin başvurusuyla yargı tarafından iptal edilmişti.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 10 Ağustos 2021 tarihinde ATO Kuleleri için yeni bir imar değişikliği kararı alındı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu imar değişikliğini de mahkemeye taşıdı.

Ankara 15. İdare Mahkemesi, planlama esasları ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararı ve hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu.

Mahkemenin gerekçesinde “imar planı değişikliğinin uygulanması halinde telafisi güç zararların meydana gelebileceği, parsel özelinde inşaat emsali artırıldığı, plan bütününde getirilmiş yoğunluk bölgelemesine dayanmadan nazım imar planı ile inşaat emsali belirlenmesinin nazım imar planı tanımına uymadığı ve inşaat emsali belirlenmesi gerekli kılan zorunlu nedenlerin bulunmadığı, parsel bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişikliği yapıldığı, planlama esasları ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararı ve hukuka uyarlık bulunmadığı” belirtildi.

Candan: Üçüncü plan değişikliği de iptal edilecek

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “E:2.90 Yükseklik: 25 Kat belirlenmek suretiyle planlama alanında olağan üstü yapılaşma koşulları tanımlanmıştır. Dava konusu meclis kararlarıyla açıkça parsel bazında, ayrıcalıklı imar hakkı tanınan plan değişiklikleri onaylanmıştır. Ankara Ticaret Odası, kentin ulaşımını kilitleyecek, kamu yararına aykırı ayrıcalıklı imar hakkı taleplerini hayata geçirmek için Gökçek döneminde iki kez plan değişikliği yapıldı. Açtığımız davalar sonucunda yargı ranta geçit vermedi ve planlar iptal edildi. Yeniden Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2.90 emsalle yükseklik 25 kat olmak üzere 200 bini aşkın metrekare yapılaşma öngören ayrıcalıklı imar hakkına onay vermesi, rant deyince akan suların durdurduğunu gösteriyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak sürecin peşini hiç bırakmadık, bırakmayacağız. Şimdi verilen yürütmeyi durdurma kararı, Ankara Ticaret Odası’na ayrıcalıklı imar hakkı sunan üçüncü plan değişikliğinin de iptal edileceğini ortaya koyuyor” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Yaşam