Mahkemeden Kobane davası kararı: HDP'liler Erdoğan'ı getirirse tanık olarak dinleriz

Mahkemeden Kobane davası kararı: HDP'liler Erdoğan'ı getirirse tanık olarak dinleriz
Kobane davasında mahkeme, eski Bakan Efkan Ala, MİT Başkanı Hakan Fidan, MİT eski müsteşarı Emre Taner, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın HDP’liler tarafından mahkemeye getirilmesi halinde tanık olarak dinleneceğini söyledi.

Eski HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 108 sanıklı Kobane davasının Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonunda görülen 16’ncı duruşması dün sona erdi.

16’ncı duruşmaya yönelik mahkeme heyetinin kurduğu ara karar UYAP’a yüklendi.

MAHKEME TANIK TALEPLERİNİ REDDETTİ

Verilen ara kararda, avukat ve siyasetçilerin tüm taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiği görülürken, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Başkanı Hakan Fidan, MİT eski müsteşarı Emre Taner, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tanık olarak dinlenmesi yönündeki talebi reddetti.

Talep reddinde ise önceki ara kararlarında yer alan “Mahkememiz dava dosyasına konu iddianame ile sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerine ilişkin iddia nedeniyle yargılamanın yapıldığı iddianame dışında sanık tarafından tanık olarak dinlenmesini talep ettiği kişilerle ilgili olarak dile getirilen hususların yargılama konusu olmadığı nazara alındığında sanığın belirttiği kişilerin tanık olarak dinlenmesinin mahkememiz dava dosyasına konu eylemlerin aydınlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmediğinden tanık olarak dinlenmeleri hususunda mahkememizce işlem yapılmasına yer olmadığına, ancak CMK'nın 178. maddesi uyarınca sanığın tanık olarak dinlenmesini istediği kişilerin sanık ya da müdafilerince mahkememizde hazır edilmesi durumunda tanık olarak dinlenmesine" ifadelere yer verdi.

Mahkemenin gerekçesinde, Erdoğan, Ala, Fidan, Taner ve Davutoğlu’nun HDP’liler ve avukatları tarafından mahkemede hazır edilmesi halinde dinleneceği kaydedildi.

oo.jpg

Tutuklu yargılanan 20 siyasetçi hakkında kopyala-yapıştır ibarelerle tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, duruşmaya iki hafta ara verdi.

Bir sonraki duruşma periyodu 26-27-29-30 Eylül, 03-04-06-07 Ekim olarak belirlendi. (MA)

Politika