Mahsa Amini’nin ölümünü duyurmuşlardı: İki kadın gazeteciye hapis cezası

Mahsa Amini’nin ölümünü duyurmuşlardı: İki kadın gazeteciye hapis cezası
İran’da Mahsa Amini’nin ölümünü duyuran iki kadın gazeteciye ABD ile işbirliği içinde olmak ve devletin güvenliğine yönelik komploya iştirakten 6 ve 7 yıl hapis cezası verildi.

İran’da, kıyafeti uygun olmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin daha sonra hayatını kaybetmesini kamuoyuna duyuran iki gazeteci, hapis cezasına çarptırıldı.

İnternet üzerinden yayın yapan Mizan Adalet Ajansı, 'ABD ile işbirliği içinde olmak ve devletin güvenliğine yönelik komploya iştirakten' suçlanan 36 yaşındaki kadın gazeteci Elahi Muhammedi’nin 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Euronews’te yer alan habere göre, foto muhabiri 31 yaşındaki Nilüfer Hamedi ise yine aynı suçlardan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen yıl eylül ayından bu yana Tahran’da cezaevinde tutulan iki kadın gazetecinin duruşmaları mayıs ayında başladı.

Şark gazetesinde çalışan Nilüfer Hamidi, Amini’nin ölmeden önce üç gün komada kaldığını belirten hastane raporu ve yaslı ailenin fotoğrafını sosyal ağlarda yayınlamakla suçlanıyordu.

Mihan gazetesinde çalışan Elahi Muhammedi, Amini'nin İran'ın batısındaki Kürdistan vilayetindeki memleketi Sakkız kentindeki cenaze törenini haber yaptığı için tutuklanmıştı.

İran yargısı salı günü Mahsa Amini’nin avukatını bir yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahsa Amini, 16 Eylül 2022'de başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle İran ahlak polisi tarafından gözaltına alınmış ve bu sırada hayatını kaybetmişti. Amini'nin polis gözetimindeyken hayatını kaybetmesi, ülke genelinde milyonlarca kişinin sokaklara dökülmesine neden olmuş ve İran güvenlik güçleri, protestolara çok sert saldırmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya