Malatya Doğanşehir’de neredeyse tüm evler yıkıldı

Malatya Doğanşehir’de neredeyse tüm evler yıkıldı
Yolların açılmasıyla birlikte Malatya’nın köylerindeki enkaz ortaya çıkıyor. Doğanşehir ilçesinde ilk belirlemelere göre 60 kişi yaşamını yitirdi. Halkın gönderdiği yardımların dağıtılması ise valilik iznine bağlandı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin bilançosu saatler ilerledikçe ağırlaşıyor. Depremin üzerinden geçen 3 günde Malatya’daki vahim tablo her dakikada kendini göstermeye devam ediyor. Depremin ilk iki gününde sağanak kar yağışından kaynaklı Malatya’ya bağlı köylere ulaşılamazken, köy yollarının açılmasıyla birlikte köylerdeki enkaz gün yüzüne çıktı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Fırat Can Arslan’ın haberine göre, 18 bin 723 nüfuslu Doğanşehir ilçesinde neredeyse yıkılmadık ev kalmadı. Yollar yarıldığı için ilçeye gidişler zorlaşırken, ilçedeki neredeyse tüm evlerin yıkıldığı görülüyor. Kalan binalar ise ağır hasarlı.

“Dün yaşıyorsa bugün ölmüştür”

Enkaz altında hala insanların olduğu belirtiliyor. Yıkılan binaların enkazlarına kepçe ile bakıldığını belirten yurttaşlar, “Enkazın altındakilerine ulaşılamıyor delici olmadığı için müdahale edemiyorlar. Şimdi bakıyorlar dün yaşıyorsa da bugün ölmüşlerdir” diyor.

İki gün boyunca açılmayan yollardan kaynaklı kaderine terk edilen yurttaşlar, bu iki günü dondurucu soğukta kendi imkanlarıyla evlerinden aldıkları battaniyelerle geçirdi.

İlçe meydanında kurulan AFAD çadırlarının yetersiz olduğunu aktaran yurttaşlar, çalışmaların çok yavaş ilerlediğini, sağ kalanların soğuktan donarak yaşamını yitirme riskinin çok yüksek olduğunu söylüyor.

İlçe halkının verdiği bilgiye göre, şimdiye kadar en az 60 kişi yaşamını yitirdi.

Yardımların dağıtımı için valilik izni gerekiyor

Öte yandan, gelen yardımların valilik izni olmadan dağıtılmadığı belirtildi. Yardım kolilerinin dağıtımı sırasında ise izdiham yaşandı.

Bir kadın, “Daha yeni doğmuş bir bebeğim var. Bez ve mama gerekiyor ama bunlara bir türlü ulaşamıyoruz. Daha dün çadır alabildim ama onu da zorla yeni doğan bebeğim olduğunu bu soğukta kalamayacağını söylediğim zaman alabildim. Bize şuan gıda değil, zaten depreme rağmen evlerimize gidip yiyecek bir şeyler aldık. Bize acil kıyafet, ayakkabı, bebek kıyafeti, mama ve bez lazım” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem