Manchester saldırısının beşinci yıldönümü: Ölen 22 kişi anılıyor

Manchester saldırısının beşinci yıldönümü: Ölen 22 kişi anılıyor
İngiltere'nin kuzeyindeki Manchester kentinde 22 Mayıs 2017'de düzenlenen intihar saldırısında ölenler anılıyor. Saldırının beşinci yıl dönemindeki anma törenlerine, Manchester Koşusu'ndaki etkinlikler damga vurdu.

İngiltere bugün, Manchester kentindeki Arena konser salonunda 22 Mayıs 2017'de düzenlenen intihar saldırısında yaşamını yitiren 22 kişiyi anıyor. Her sene düzenlenen Büyük Manchester Koşusu başta olmak üzere, çeşitli anma etkinlikleri düzenleniyor.

22 Mayıs 2017'deki intihar saldırısı, Ariana Grande konserinin çıkışında düzenlenmişti. Libya kökenli saldırgan Salman Abedi dahil 23 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıda, çoğu çocuk 1000'i aşkın kişi yaralanmıştı.

Ülkeyi sarsan saldırının beşinci yıl dönümünde, farklı anma etkinlikleri var.

AÇILIŞI, YARALI KURTULAN 19 YAŞINDAKİ FREYA LEWIS YAPTI

Büyük Manchester Koşusu'nun açılışı, ölenleri anmak adına Belediye Başkanı Bev Craig ve saldırıdan kurtulan 19 yaşındaki Freya Lewis tarafından yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı koşu sırasında da ölenler için birer dakikalık alkış tutuldu.

Lewis ise BBC'ye yaptığı açıklamada, saldırıda yaralandıktan sonra yeniden yürümeyi öğrenmek zorunda kaldığını söyledi. En yakın arkadaşı Nell Jones'un öldüğünü anlatan Lewis "O benin hayatımın çok büyük bir parçasıydı ve onun hayatımda olmaması hâlâ çok tuhaf geliyor" dedi. Lewis, "Ben kesinlikle hâlâ daha iyileşme yolundayım ve yaptığım her şeyde onun anısını hayatta tuttuğumu sanıyorum" diye konuştu.

'SALDIRI BİZİ BÖLEBİLİRDİ AMA BİRARAYA GETİRDİ'

Greater Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham da "Saldırı bizi bölebilirdi ama tam tersini yaptı; bizi biraraya getirdi" dedi. Burnham, saldırıdan altı gün sonra düzenlenen ve binlerce kişinin tepki olarak katıldığı koşuya da atıfta bulunarak, "Saldırıdan birkaç gün sonra, katılımcı sayısını gördükten sonra bu sokaklarda gözlerimden yaşlar akarken koştuğumu hatırlıyorum" dedi.

KATEDRALDE ANMA

Manchester'da gün boyunca binlerce kişinin, ay başında Cambridge Dükü ve Düşesi tarafından açılan anıta çiçek bırakması bekleniyor. Arena konser salonunun hemen yanındaki Victoria İstasyonu'nda ve Manchester Katedrali'nde de ölen 22 kişinin isimleri okunacak. Saldırının yerel saatle beş yıl önce düzenlendiği 22:31'de de katedralin çanları çalınacak.

KARDEŞİ 55 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Manchester saldırısını IŞİD üstlenmiş, İngiliz polisi ise saldırgan Abedi'nin büyük ölçüde yalnız hareket ettiğini ama başkalarının planlarından haberdar olduğunu söylemişti. Abedi'nin kardeşi Hashem, saldırı hakkında bilgi sahibi olduğu gerekçesiyle en az 55 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya