DEDAŞ içme suyunu besleyen trafoları Jandarma eşliğinde söktü

Mardin'de DEDAŞ, köylerin içme suyu şebekelerini besleyen trafoları jandarma eşliğinde sökmeye çalıştı.

Kısa Dalga- HP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Mardin'de Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ), köylerin içme suyu şebekelerini besleyen trafoları jandarma eşliğinde sökmeye çalıştığını duyurdu.

Tanrıkulu'nun ifadesine göre köylerin içme suyunu besleyen trafoları sökmeye çalışan DEDAŞ ekipleri halkın yoğun tepkisiyle karşılaştı. Köylülerin engellemesi üzerine bu kez tarımsal sulamayı besleyen trafolar söküldü.

'Elektrik temel haktır'

Elektriğin temel bir hak olduğuna dikkat çeken CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DEDAŞ'ın bu uygulamalarının ciddi insan hakları ihlallerine yol açtığını vurguladı.Tanrıkulu, DEDAŞ’ın borç veya kaçak kullanımı bahane ederek kolektif cezalandırma yöntemini uyguladığını belirterek, şirketi hukuksuz uygulamalara ve vatandaşları mağdur eden bu cezalandırma yöntemine son vermeye çağırdı.

tanrikulu.jpg

Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun paylaşımı şu şekilde;

''Mardin'de DEDAŞ, önce köylerin içme suyu şebekelerini besleyen trafoları jandarma eşliğinde sökmeye çalıştı; yurttaşlarımızın engellemesinin ardından tarımsal sulamayı besleyen trafoları söktüler. Günümüz koşullarında elektrik temel haktır; dolayısıyla DEDAŞ'ın uygulamaları ağır insan hakları ihlallerine yol açmaktadır. DEDAŞ, borç veya kaçak kullanımı bahane ederek kolektif cezalandırma yöntemini uyguluyor. DEDAŞ'a çağrı yapıyorum; hukuksuz uygulamalara ve yurttaşlarımızı mağdur eden kolektif cezalandırmaya son verin.''

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz Haziran ayında Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan anız yangını kısa sürede büyüdü. Yangında 15 kişi hayatını kaybetti, 44 kişi yaralandı. Olayın ardından Adalet Bakanlığı soruşturma başlattı.

'Yenilenmeyen elektrik telleri neden oldu' iddiası

Diyarbakır ve Mardin kırsalında yaşanan facianın anız yangını sonrası çıktığı açıklaması basına yansırken yapılırken olay yerindeki görgü tanıkları ise yangının elektrik telleri nedeniyle çıktığını iddia etti. Bölge halkından bir kişi, "Yangın elektrik tellerinden çıktı. Biz yıllardır onarım istiyoruz ama yapmıyorlar. Teller koptu düştü sonra köy yanmaya başladı. Biz defalarca DEDAŞ'a dilekçe verdik ama bir şey yapmadılar" iddiasında bulundu.(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem