Mayalara ait antik kentin kalıntıları keşfedildi

Mayalara ait antik kentin kalıntıları keşfedildi
Meksika’da Yucatan Yarımadası’nda ormanlık alanda Maya uygarlığına ait antik şehir kalıntıları bulundu.

Antik kent keşfini, Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) duyurdu.

Arkeolog Ivan Sprajc liderliğinde araştırma ekibi, Campeche eyaletindeki Balamku koruma alanında Maya uygarlığına ait antik şehir kalıntıları keşfetti.

Keşfedilen antik şehrin her yerine dağılmış çok sayıda silindirik taş sütun nedeniyle, şehre Maya dilinde 'taş sütun' anlamına gelen ‘Ocamtun’ adı verildi.

Kalıntılara, INAH Arkeoloji Konseyi tarafından onaylanan ‘Maya Orta Ovalarının Arkeolojik Panoramasının Genişletilmesi’ projesi kapsamında yürütülen saha çalışmaları sonucunda ulaşıldı.

50 hektardan fazla bir alanı kaplayan antik şehir, 15 metreden yüksek birkaç piramit benzeri yapı dahil çeşitli büyük yapılara sahip.

Arkeolog Ivan Sprajc, alanın muhtemelen Klasik dönemde (MS 250-1000) bölgesel düzeyde önemli bir merkez olarak hizmet ettiğini belirterek, “Yüzeyde ve bazı test çukurlarında topladığımız en yaygın seramik türleri Geç Klasik döneme (MS 600-800) aittir. Ancak bu malzemeden alınacak örneklerin analizi bize yerleşim sırası hakkında daha güvenilir veriler sunacaktır” dedi. (DHA)

Dünya