MEB 20 bin öğretmen atayacak ancak 600 bin öğretmen atama bekliyor

MEB 20 bin öğretmen atayacak ancak 600 bin öğretmen atama bekliyor
MEB 20 bin öğretmen atanacağını duyurdu, Eğitim-Sen'e göre ise 600 bin öğretmen atanmayı bekliyor.

Millî Eğitim Bakanlığı 20 bin öğretmen ataması yapılacağını duyurmuştu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 20 bin öğretmen atamasına ilişkin kontenjan dağılımını şöyle açıklamıştı:

En fazla atama yapılacak ilk 5 branş sırasıyla 7 bin 503 kontenjanla okul öncesi öğretmenliği, 2 bin 223 kontenjanla sınıf öğretmenliği, bin 250 kontenjanla özel eğitim öğretmenliği, bin 218 kontenjanla din kültürü ve ahlâk bilgisi ve bin 004 kontenjanla ilköğretim matematik öğretmenliği oldu.

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'e konuşan eğitimciler ise atama bekleyen en az 600 bin öğretmen olduğu söyleyerek yüzbinlerce kişinin açıkta kalacağını belirtti.

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, eğitim sistemindeki öğretmen ihtiyacının süreceğini belirtiyor.

Kurul, bir sınıftaki ideal öğrenci sayısının 15-20'yi geçmemesi gerektiğini ancak Türkiye'de sınıfların yüzde 54'ünde sınıf mevcudunun 37 öğrencinin üzerinde olduğunu belirtiyor:

"Sayıştay ataması yapılması gereken öğretmen sayısını 138 bin olarak belirlemişti. Millî Eğitim Bakanlığı da kendi yayınlarında, 100 bine yakın öğretmene ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. Buna karşın sadece 20 bin öğretmen adayının ataması yapılıyor.

"Atanmayı bekleyen 600 bine yakın öğretmen var. O alanda yetişmiş olmalarına rağmen yetiştikleri işi yapamayan ve yetişmedikleri işlerde çalıştıkları için iş kazalarına uğrayan, umudunu yitiren, kimi zaman intihara sürüklenen öğretmenlerimiz var.

"Eğitim ve insan gücü planlaması son 20 yıl içerisinde inanılmaz ölçüde kötü.

"Üniversiteler ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında, öğretmenlerin istihdamı konusunda birlikte çalışmaların yapılmasına ciddi ihtiyaç var."


Kurul, imam hatip okulları dışında Türkiye'deki sınıf mevcutlarının bazı bölgelerde 55-60'lara ulaştığını ve eğitim kalitesinin ciddi biçimde etkilendiğini belirtiyor:

"İstanbul'da 3 bin öğrencili bir ilkokulda, 54 öğrenci tek bir sınıftaydı. Sınıftaki 8 Suriyeli çocuktan 5'i Türkçe bilmiyordu ve sınıfın geri kalanı da kent yoksullarının çocuklarıydı. Yani evlerine kitap girmeyen, anne ve babanın yorgun olduğu evlerin çocukları.

"Özellikle göçmen çocuklar söz konusu olduğunda bu sınıfların daha da kalabalıklaştığını görüyoruz ama bu topraklarda yaşayan her çocuğun eğitim hakkı vardır. Bu bakımdan acil okul inşası, derslik ve öğretmen ataması yapılması gerekiyor."

HABERİN TAMAMI

Gündem