MEB meslek liselerinin müfredatına el attı: Görüşler patronlardan

MEB meslek liselerinin müfredatına el attı: Görüşler patronlardan
Bakanlık meslek lisesi programları için taslak öncesinde görüş alıyor bu amaçla şu sıralar işverenler ve öğretmenler arasında anket yapıyor.

SİNAN TARTANOĞLU

Daha önce 26 ayrı dersin öğretim programını yenileyen Milli Eğitim Bakanlığı bu kez de meslek lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) müfredatını yenileme kararı aldı. "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adı verilen müfredatta, kamuoyunun görüşünü taslakları oluşturduktan sonra aldığı için eleştirilen Bakanlık, meslek lisesi öğretim programları için taslak öncesinde görüş alıyor. Bakanlık, bu amaçla şu sıralar işverenler ve öğretmenler arasında anket yapıyor.

Millî Eğitim Bakanlığı, 26 Nisan 2024 tarihinde, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla 26 ders için hazırladığı yeni öğretim programlarını yayınlamış, kamuoyundan görüş almak için de bir hafta süre tanımıştı. Böylece 2017 yılından bu yana yaklaşık 7 yıldır uygulanan müfredat yaklaşık 7 gün süreyle tartışmaya açıldıktan sonra yürürlüğe girmişti.

Millî Eğitim Bakanlığı'nın yeni bir müfredat çalışması daha yürüttüğü öğrenildi. Buna göre mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının programlarının yenilendiği belirtildi.

"Milli şuur" amacı

Edinilen bilgiye göre; meslek liselerinin müfredatının yenilenmesi çalışmaları, Bakanlığın "kesintisiz devam eden çalışmalarından biri."

Yeni müfredat ile "Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarının tamamının dijital ve yeşil dönüşüm başta olmak üzere çağın gereklerine uygun bilgi, beceri, tutum ve davranışlar ile demokratik anlayış ve milli şuura sahip şahsiyetli ve üretken öğrenciler yetiştirmek" hedefleniyor.

2025'e kadar tamamlanması planlanıyor

Güncelleştirme ve geliştirme çalışmalarının 2025 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Müfredatı patronlara soruyorlar

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün müfredat güncelleme ve geliştirme çalışmalarının veriye dayalı olması amacıyla iki farklı anket hazırladığı öğrenildi.

Buna göre Bakanlık; Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde (MESEM) görev yapan bütün atölye ve laboratuvar öğretmenleri arasında anket yapıyor.

Bir anketi de "iş piyasası" için hazırlayan bakanlık, beceri eğitimi kapsamında işyerlerini ziyaret eden öğretmenlerin işyeri sahipleri arasında da anket yapmasını istiyor. Anketlerin 24 Haziran'a kadar doldurulması ve verilerin sisteme girilmesi gerekiyor.

İşverenlere sorular

Yeni müfredat çalışmaları kapsamında işverenlere yöneltilen sorulardan bazıları şöyle:

. "Mesleki eğitim müfredatında beğendiğiniz hususlar nelerdir?”

. "Mesleki eğitim müfredatında düzeltilmesi/geliştirilmesi gereken hususlar nelerdir?"

. "İşyerinizde beceri eğitimi ya da staj gören ve çalışan meslek lisesi öğrencilerimizin öne çıkan mesleki yeterlilikleri nelerdir?"

. "İşyerinizde beceri eğitimi ya da staj gören ve çalışan meslek lisesi öğrencilerimizin geliştirilmesi gereken mesleki yeterlilikleri nelerdir?"

. "Mesleki eğitim müfredatında ve eğitim materyallerinde içerik oluşturma / geliştirme süreçlerine hangi katkıları sağlayabilirsiniz?"

whatsapp-image-2024-06-20-at-16-35-38.jpeg

Öğretmenlere sorular

Öğretmenlerin doldurması için hazırlanan ankette ise açık uçlu sorular ile birlikte; cevabı "Katılmıyorum", "Kararsızım" ve "Katılıyorum" şeklinde verilebilecek ifadeler yer alıyor.

Öğretmenlerden ayrıca "Ankette yer alan maddelere 'katılmıyorum' olarak işaretledikleri maddelerin gerekçelerini" ve "tüm alanlarda ya da belli bir alan grubunda olması gereken ortak ders / beceri / temel yeterliliklere ilişkin önerilerini" yazmaları isteniyor. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber