Türkiye Uygur Hareketi'nden MEB'e çağrı: "Hayalimdeki Çin" resim yarışması iptal edilsin"

Türkiye Uygur Hareketi'nden MEB'e çağrı: "Hayalimdeki Çin" resim yarışması iptal edilsin"
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), “Hayalimdeki Çin” konulu resim yarışması düzenlenmesine tepkiler sürüyor. Türkiye Uygur Hareketi, resim yarışmasını “skandal” olarak nitelendirerek, "Bu yarışma iptal edilsin” çağrısında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), “Uygur Türklerine baskı yapıldığı” gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olan Çin hakkında, “Hayalimdeki Çin” konulu resim yarışması düzenlenmesine tepkiler sürüyor. Türkiye Uygur Hareketi, resim yarışmasını “skandal” olarak nitelendirerek, "Bugün hala soykırıma uğramakta olan Uygur Türklerini hayal edelim, soykırım yapan Çin’i hayal etmeyelim. Bu yarışma iptal edilsin” çağrısında bulundu.

Türkiye Uygur Hareketi'nden yapılan açıklamada, “Hayalimdeki Çin” başlıklı resim yarışması skandal olarak nitelendirildi ve “Çocuklar Uygurlara zulmeden Çin’i hayal etmesin” çağrısı yapıldı.

Doğu Türkistan’da, Uygur Türklerinin Çin’in soykırımına maruz kalmaya devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Bugün hala soykırıma uğramakta olan Uygur Türklerini hayal edelim, soykırım yapan Çin’i hayal etmeyelim. Bu yarışma iptal edilsin” denildi.

Türkiye Uygur Hareketi, Çin tarafından Uygur Türklerinin, kitlesel hapis uygulamaları, organize tecavüzler ve işkence ile kültürel saldırılara maruz bırakıldığını açıklayarak, Türkiye’den bu duruma müdahale etmesini istemişti.

DAVUTOĞLU DA TEPKİ GÖSTERDİ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Davutoğlu, bir çocuk tarafından çizilen Doğu Türkistan Bayrağı’nın resmini, “Bizim hayalimiz ise Doğu Türkistan. Sevgili çocuklar siz de ata yurdumuzdaki kardeşlerinizin zulümden kurtulmasının hayalini resme dökün ve bu yarışmaya gönderin. Görmek istemeyenlere inat!” notuyla birlikte paylaştı.

“DEVLET ADAMLIĞINI GÖRELİM”

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ da sosyal medya üzerinden Milli Eğitim Bakanı Selçuk Özdağ’a tepki gösterdi. Uygur Türkü bir çocuğun, “Kardeşlerim nerede” yazan kağıdı tutan çocuk çizimini paylaşan Özdağ, “Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk; ‘Hayalimdeki Çin’ adlı yarışma düzenlemiştiniz. Bu resimdeki soruyu Çin Büyükelçisi’ne sorar mısınız? Aldığınız cevabı kamuoyu ile paylaşabilir misiniz? Haydi göreyim sizin devlet ve ilim adamlığınızı?” dedi.

Öte yandan; Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile yarışmayı düzenleyen Uluslararası Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Vakfı’nın (UBİKAV) internet sitesinde yer alan tek etkinliğin “Hayalimdeki Çin Resim Yarışması” olması da dikkati çekti. (MEHTAP BELEN /ANKA)

Gündem