Meclis Başkanvekili Önder, Kürtçe ve Arapça selamlamaya tepki gösteren vekillere seslendi: Ayıp!

Meclis Başkanvekili Önder, Kürtçe ve Arapça selamlamaya tepki gösteren vekillere seslendi: Ayıp!
Yeşil Sol Partili Beritan Güneş Altın, Meclis'teki ilk konuşmasına Kürtçe ve Arapça selamlama ile başladı. Meclis Başkanvekili Önder, itirazlara, "Ben buna müdahale etmeyi ayıp olarak görüyorum" dedi.

Yeşil Sol Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın, Meclis Genel Kurulu’nda partisi adına kanun teklifi üzerine söz aldı.

GazeteDuvar'da yer alan habere göre; konuşmasına Kürtçe ve Arapça selamlama ile başlayan Altın'ın sözleri üzerine bazı milletvekilleri Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e müdahale etme çağrısında bulundu.

Önder ise bu talebi reddetti. Meclis TV'de görüntülere yansıyan konuşmalar şöyle:

Beritan Güneş Altın: Değerli milletvekilleri ve ekran başında bizleri izleyen değerli haklarımız. Sözlerime başlamadan önce mecliste yapacağım ilk kürsü konuşması itibariyle seçilmiş olduğu Mardin ilinin çok dilli çok kültürlü yaşam pratiğinin Meclis'e bir prototip sunması
dileğiyle Mardin halklarının dillerinden Mardin'e teşekkür bir borç bilirim.

(İtirazlar... 'Anlayamadık seni', 'başkan')

Beritan Güneş Altın: Ben ne söyleyeceğimi önceden söylemiştim. Teşekkür ettim.

Sırrı Süreyya Önder: Sayın hatip, sayın hatip bir saniye. Değerli milletvekilleri. Anlamayacak bir şey yok. Kürtçe, Arapça Mardin
halklarının çeşitliliğine, çokluğuna, izafe de bulunarak dinleseydiniz onların diliyle selamlamak istiyorum, dedi. Bunlar Çanakkale'de, müsaade edin. Sordunuz bana müdahale edin dediniz. (İç tüzük var itirazı) İç tüzük var, ben en az sizin kadar biliyorum. Çanakkale'de yan yana hayatını veren insanlar bunlar, o günde işgal eden İngilizine, Fransızına karşı. Bu ülkede İngilizce, Fransızca şimdi resmi eğitim dili oluyor, burada bir selamlamaya benim müdahale etmemi istiyorsunuz (alkışlar). Ben buna müdahale etmeyi başta ayıp olarak görüyorum. Size de diliniz "Sizin ayetiniz Allah'ın ayetidir"i hatırlatmaya gerek bile görmüyorum. Buyurun devam edin."

Politika