Meclis'te kadın temsili yüzde 18; yalnızca 27 kadın belediye başkanı var

Meclis'te kadın temsili yüzde 18; yalnızca 27 kadın belediye başkanı var
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin üzerinden bugün tam 88 yıl geçti. Ancak hem Meclis'te hem de yerel yönetimlerdeki kadın temsilinin sayıca azlığı dikkat çekiyor.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Birsen Baş Topaloğlu, 1935'teki seçimde 18 kadının Meclis'e girdiğini, o yıl Türkiye'nin kadın milletvekili sayısıyla dünyada ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Topaloğlu, bugün Meclis’teki 580 milletvekilinin sadece 101'inin kadın olduğunu belirterek "Kadınların Meclis’teki temsil oranı sadece yüzde 17.41’e denk gelmektedir" dedi.

Cumhuriyet'ten Rengin Temoçin'e konuşan avukat, siyasi partilerde de durumun değişmediğini, kadın siyasetçi sayısının düşük olduğunu gördüklerini aktardı.

Yalnızca 27 belediye başkanı kadın

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Başkanı Nuray Karaoğlu, nfusun ve seçmenin yarısı kadınken bu temsiliyet oranını kabul edemediklerini söyledi.

Karaoğlu, “Çünkü kadınlar kendi sorunlarını en iyi kendileri bilir" dedi.

29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, kadınların kotalarla değil yüzde 50 eşit temsille var olmak istedikleri parlamento ve yerel meclislerde hâlâ azınlıkta olduğunu ifade etti.

Sarıhan, “Belediye başkanlarının 2 bin 293’ü erkekken sadece 27 kadın belediye başkanı bulunuyor" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem