Meclis’te Kürtçe gerginliği: MHP’li Bülbül ‘sarı torba’ ile tehdit etti

Meclis’te Kürtçe gerginliği: MHP’li Bülbül ‘sarı torba’ ile tehdit etti
Bütçe görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurulu’nda yine Kürtçe konuşma tartışması yaşandı. HDP'li Ömer Öcalan’ın Kürtçe konuşması üzerine tansiyon yükseldi. MHP’li Bülbül, “Zorla yapmaya çalışanlar sarı torbaların içerisinde nereye gömüldüğü belli değil, aynı son herkesi bekler” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken söz alan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekti.

“Hem Kürtçe dilinin resmi bir dil olması için hem de ana dilde eğitim dili olması için büyük bir mücadeleyi yürütüyoruz” diyen Öcalan, cumhuriyetin yüz yıllık tarihinin bir asimilasyon tarihi olduğunu söyledi.

Ömer Öcalan, “Bakınız, Cumhurbaşkanının olduğu ortamda ne diyor, söz budur: Bingöl” dedikten sonra Kürtçe konuşmaya başladı.

MHP Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, "Türkçe söyle de anlayalım" diyerek, Öcalan’a tepki gösterdi.

Ömer Öcalan, Kürtçe konuşmaya devam ederken, bu ifadeleri Meclis tutanaklarına "..." olarak geçti.

MHP Grup Başkanvekili Kemal Bülbül ise “Gelenek haline getiriyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Öcalan, kültürel soykırımdan bahsettiği sırada İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile MHP sıralarından "yazıklar olsun" sesleri geldi.

MHP’li Bülbül ise Öcalan'a defalarca “Terbiyesiz adam” diye hitap etti.

Ömer Öcalan’ın kürsüden inmesinin ardından söz alan Dervişoğlu, kimsenin Kürt ile Kürtçe ile bir sorunu olmadığını söyledi.

MHP’li Bülbül ise çatışma alanlarında PKK'lilerin cenazelerinin konulduğu sarı torbaları hatırlattı.

Bülbül'ün konuşması ve ardından yaşanan tartışmalar Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Bunu kabul etmediğimizi, şiddetle reddettiğimizi ifade ediyorum. O hatibin "Türkiye'de alışacaksınız, zorla bu iş olacak..." Zorla yapmak isteyen için hodri meydan, kim neyi ne şekilde yapmak istiyorsa biz buradayız. Zorla yapmaya çalışanlar sarı torbaların içerisinde nereye gömüldüğü belli değil, aynı son herkesi bekler. (MHP ve AK PARTİ sıralarından alkışlar)

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Tehdit ediyorsunuz.

MEHMET RUŞTU TİRYAKİ (Batman) - Diline sahip çıkanları sarı torbayla tehdit etmek yeni bir şey.

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Ölüm şeklini söylüyor. Mecliste bizi ölümle tehdit ediyor.

MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Zorlamaya çalışanları söylüyorum. Kimse bizi tehdit edemez. Zorlamaya çalışanları sarı torbalar bekliyor. (HDP sıralarından gürültüler)

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Anlayışınız çok iyi, ırkçılığınız ne güzel açığa çıkıyor! (MHP sıralarından gürültüler)

MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Hadi bakalım, hadi bakalım!

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Irkçılık öyle durmuyor, açığa çıkıyor, ırkçılık hortluyor!

ÜMİT YILMAZ (Düzce) - Siz devlete meydan okuyacaksınız, devlet sizin zorlamanıza sessiz kalacak, öyle mi?

Tartışmalar üzerine Meclis Başkanı oturuma ara verdi.

Aranın ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi:

“Bizim Adana Milletvekilimiz Tülay Hatimoğulları Arap olduğu için Arapça konuştu, tek bir çık çıkmadı ama Kürtçe konuşulduğu anda bir hareket başlıyor, bir tepki başlıyor. Kürtçe, bu ülkede yaşayan 30 milyonu aşkın yurttaşın dilidir. Biz Kürtçenin resmi dil olmasını da savunuyoruz, ana dilde eğitimi de savunuyoruz ve bu kürsüde yüzlerce Kürt milletvekilinin olması hasebiyle bunun kabul edilmesi gerektiğini de savunuyoruz ama bunun karşısında bütün bir grubu, bir partiyi sarı torbayla tehdit etmek ne Meclis İçtüzüğüne ne siyasete ne hukuka hiçbir şeye sığmaz. Bu ülkede baştroll olan bir İçişleri Bakanı var, sarı torbalarla bir halkı tehdit eden tweetler atabiliyor. Bir partinin Grup Başkan Vekilinin bize dönerek sarı torba tehdidinde bulunmasını kabul etmiyoruz. Bizi sarı torbayla tehdit edecekler, henüz doğmadı. Biz, burada yaşamı savunuyoruz. Ölümle tehdit etmek ve bunu Genel Kurulda yapmak çok büyük bir hukuksuzluk, bu da kayıtlara geçsin. Biz hiçbir şeyden korkmayız ne sarı torbadan ne tehditlerden. Biz en büyük bedelleri ödeyerek buraya geldik, bu da böyle bilinsin. Karşılarında tehditlere pabuç bırakacak bir grup, bir parti yok.”

Yeniden söz alan MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül ise “İç Tüzüğümüze göre de -ben bunu buraya dayandırıyorum- anlaşılmayacak bir dille Mecliste hitap edilmesi doğru değildir, yanlıştır; burada kullanılan dil resmi dilimiz Türkçedir” dedi. (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Gündem