Meclis'te Süryanice krizi... Sırrı Süreyya Önder: Ben insanın ana diline müdahale etmem

Meclis'te Süryanice krizi... Sırrı Süreyya Önder: Ben insanın ana diline müdahale etmem
DEM Parti Milletvekili George Aslan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı, Noel’i Süryanice kutlayarak bitirdi. İYİ Partililer itiraz etti. Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, tartışmalar üzerine “Ben, boynumu vursanız bir insanın rüyasını gördüğü, ninnisini dinlediği ana diline burada müdahale etmem, haya ederim.” dedi.

DEM Parti Milletvekili George Aslan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı, Süryanice olarak “Başta Türkiye’de yaşayan Rum, Ermeni ve Asuri Süryani yurttaşlarımız olmak üzere, tüm Hıristiyanların Noel Bayramı’nı kutluyorum. Yeni yılın ülkemize ve tüm dünyaya barış ve sevgi getirmesini temenni ediyorum. Bu vesileyle, tüm milletvekillerinin yeni yılını kutluyorum.” sözleriyle bitirdi.

İYİ Partililer itiraz etti

İYİ Parti sıralarından Süryanice konuşmaya tepkiler geldi. İYİ Parti Milletvekili Ayyüce Türkeş, "Herkes Türkçe konuşacak” derken, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan da “Evinde gidip konuşsun, sokakta tamam ama burası Türkiye Büyük Millet Meclisi. Türkçe konuşmak zorundasın; babanızın çiftliği değil. Babanın çiftliğinde konuş, burada değil, hadi." diyerek sesini yükseltti.

"Bakara'dan ayet okudum, biriniz dedi mi 'Türkçesi ne?'"

Tartışma uzayınca Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder, “Hatip Türkçesini önceden söyleyerek kendi dilinde de Noel kutlaması yapmak istiyorum dedi. Ben burada Bakara’dan ayet okudum, biriniz dediniz mi 'Türkçesi ne?' O da kendi dilinde halkını selamladı. Tahammül biraz.” sözleriyle tartışmayı durdurmaya çalıştı.

Önder'in sözlerine İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Ülkenin ve TBMM’nin resmi dili Türkçe. Başka dilde konuşma yapmak Anayasa’ya aykırı. İktidar anayasayı çiğnediği zaman nasıl eleştiriyorsak aynı çelişkiye düşmemek lazım. Bunun amacının da ideolojik olduğu ortada. Kürtçe konuşulmasının ayetle mukayese edilmesi doğru olmadı. Kuran’dan değil İncil’den pasaj okunsa biz ona itiraz etmeyiz. Çünkü o kutsal kitaptan alıntıdır” dedi.

"Meslis'ten ırkçılık fışkırıyor"

Tartışmaya DEM Partili Meral Danış Beştaş da dahil oldu. Beştaş, “Burası halktan çok daha geri. Buradan dışarıya gericilik, ırkçılık fışkırıyor. İnciniyoruz. Anadilimizi üç cümle söylediğimiz için burada hakaretlere varan tartışmalar sadece bizi değil halkı da incitiyor, geriyor ve tepkiye yol açıyor.” diye konuştu.

"Boynumu vursanız müdahale etmem"

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, tartışmalar üzerine “Ben, boynumu vursanız bir insanın rüyasını gördüğü, ninnisini dinlediği ana diline burada müdahale etmem, haya ederim.” dedi.

Önder sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben bir Kürt ilinde doğmuş bir Türk ana babanın çocuğuyum. Siz burada diyordunuz ya ‘Ne diyor, bize sövüyor mu acaba?’ İşte, Kürt'ün evladı birinci sınıfa başladığında, öğretmeni konuştuğunda, siz Sayın George Aslan’ın konuşmasından ne anladıysanız, siz Kürtçe konuşan diğer vekillerin konuşmasından ne anladıysanız, bir ilkokul çocuğu da okuma evrenine ilk adım attığında sizin anladığınız kadarını anlıyor. Bir selam, Allah’ın selamına da saygı göstereceğiz. Dünyanın hiçbir dili, hiçbir inancı beni rahatsız etmez. Eğer o saygı içimizden gelmiyorsa da tahammül edeceğiz." (Kısa Dalga)

Gündem