Meclis'te Süryanice konuşan DEM Partili George Aslan: Bunların dünyadan haberi yok

Meclis'te Süryanice konuşan DEM Partili George Aslan: Bunların dünyadan haberi yok
TBMM bütçe görüşmelerinde kürsüde Süryanice Noel kutladığı için İYİ Partililerin tepkisine uğrayan DEM Parti Hatay Milletvekili George Aslan: "Ben konuştuğumu zaten tercüme ettim. Bunlar başka dünyada yaşıyor, bunların dünyadan haberi yok." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasındaki konuşmasının sonunda Süryanice kutlayan Noel kutlaması mesajı veren George Aslan, daha önce MHP'den milletvekilliği yapan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır ve İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş'dan tepki gördü.

Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder ise tepkilere rağmen George Aslan'ın sözünü kesmedi ve Süryanice konuşmanın tamamlanmasını bekledi. Sırrı Süreyya Önder, George Aslan'ın konuşmasının kesilmesinin istenmesi üzerine, "Boynumu vursanız bir insanın rüyasını gördüğünü, ninnisini dinlediği ana diline burada müdahale etmem, haya ederim. Ben Kürt ilinde doğmuş, Türk ana babanın çocuğuyum. Dünyanın hiçbir dili, hiçbir inancı beni rahatsız etmez, eğer o saygı içimizden gelmiyorsa da tahammül edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"İYİ Partiler kendilerini göstermek için bu yola başvurmuş olabilir"

Konuyla ilgili DW'ye konuşan George Aslan, kendisine yönelik neden bu kadar tepki gösterildiğini anlamadığını ve bu tepkiyi beklemediğini söyledi. Aldığı tepkiyi son dönemde İYİ Parti'deki istifa krizlerine bağlayan Aslan, "Bugünlerde İYİ Parti'de problemler var. Kamuoyuna mesaj vermek, kendilerini yeniden göstermek için bu yola başvurmuş olabilirler." dedi.

"Müsavat Dervişoğlu mahcup oldu"

Yaşanılanların ardından İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile bir görüşme yaptığını da belirten Aslan, "Dervişoğlu'na Avrupa'nın birçok ülkesinde, Almanya'da, Hollanda'da resmi olarak okullarda okutuluyor. Siz niye bu kadar tepki gösteriyorsunuz, dedim. O da, 'Dile karşı tepkim yok.' dedi. 'Anayasanın bilmem ne maddesine göre Türkçe konuşulmalı' gibi şeyler söyledi. '100 yıllardır evimizde sokakta, okulda sohbetlerde birbirimizle Türkçe konuşuyoruz, bir mahçubiyet duymuyoruz da kendi ana dilimde konuştum diye neden sabır göstermiyorsunuz.' dedim, sonra biraz mahçup oldu." ifadelerini kullandı.

"Ne yapıyorum sadece bayram kutluyorum"

Kimseye küfür etmediğini de kaydeden Aslan, şunları söyledi:

"Ne yapıyorum sadece bayram kutluyorum. Noel'i kutladım, konuşmalarımda Noel kutladığımı da söyledim. Kutlama dışında tek cümle yok. 'Nereden bilelim' diyorlar. Ben konuştuğumu zaten tercüme ettim. Bunlar başka dünyada yaşıyor, bunların dünyadan haberi yok."

"21'inci yüzyıldayız, çok ayıp ve ilkel"

Tepkileri, "21'inci yüzyıldayız, çok ayıp ve ilkel" sözleri ile değerlendiren Aslan, "Türkiye'de bu tür şeylerin aşıldığına inanıyorum. Bu diller her tarafta konuşulur. Nasıl baş edecekler, bir de sosyal medya var artık. 24 saat şarkılar, konuşmalar, diller sohbetler var her yerde. Türkiye toplumu bu değişikliğe, güzelliklere hazır. Hazır olmayanlar; yöneticiler, siyasiler ve medya." diye konuştu.

Dünyanın birçok ülkesindeki Süryanilerden çok fazla destek mesajı aldığını kaydeden Aslan, Meclis'te kendi ana dilinde gerektiği zaman konuşmalar yapacağını da sözlerine ekledi. (Kısa Dalga)

Gündem