Mehmet Barlas, dolardaki yükselişi "sabotaja" bağlayıp, örnek olarak Gezi'yi verdi

Mehmet Barlas, dolardaki yükselişi "sabotaja" bağlayıp, örnek olarak Gezi'yi verdi
Sabah gazeteci başyazarı Mehmet Barlas'tan dolar yorumu: "AK Parti iktidarı yola çıktığında Türk Lirası'ndan sıfırları atmıştı. Durum da gayet güzel devam ediyordu. Ama arkası arkasına sabotajlar geldi. Gezi kalkışması bunlara bir örnektir. Sonuçta dolar gide gide 9 TL'yi buldu."

Sabah başyazarı Mehmet Barlas, 9,18'i geçen dolardaki yükselişi 'art arda yapılan sabotajlara bağlarken, Gezi Parkı eylemlerini hatırlattı.. 

Barlas, yazısında şu ifadeleri kullandı: "AK Parti iktidarı yola çıktığında Türk Lirası'ndan sıfırları atmıştı. Durum da gayet güzel devam ediyordu. Ama arkası arkasına sabotajlar geldi. Gezi kalkışması bunlara bir örnektir. Sonuçta dolar gide gide 9 TL'yi buldu.

Artık öğrenmemiz lazım; doların Türk Lirası karşısındaki fiyatı, Amerikan ekonomisinin gücünü göstermiyor. Amerikan ekonomisi şu anda dünyanın en borçlu ekonomisi. Ancak dolar basan makineler, Amerika'nın elinde olduğu için adeta oyun oynuyorlar.

Türk Lirası'nın değeri ise enflasyonun düşmesine, arz-talep dengesinin düzelmesine bağlıdır.

Ne yazık ki şu anda enflasyon % 20'lere yakın düzeyde. Her faiz indiriminde dolar da yükseliyor. Bunun nedenlerini ekonominin gerçekleri doğrultusunda araştırmak gerekir.

Turgut Özal, Türk Lirası'nı konvertibl hale getiren 32 sayılı kararnameyi yayınladığında rahmetli Vehbi Koç beni aramıştı.
"Bu Özal hepimizi batıracak galiba" demişti.
Oysa aradan geçen yıllar batmayı değil kalkınmayı ve gelişmeyi getirdi.
Bugünkü Koç Holding'e bakınca bu şirketin artık Fenerbahçe'nin kalkınmasına da katkıda bulunacak hale geldiğini görüyoruz.
Demek ki yapmamız gereken, arz ve talebe dayalı ekonomiyi oluşturmak ve kendimize güvenmektir.
Neticede asla doların ya da Amerikan ekonomisinin esiri değiliz."

YAZININ TAMAMI

Gündem