Mehmet Şimşek'in 'sabır' açıklamasına tepki: İlk fırsatta yanlış yola dönecekler

Mehmet Şimşek'in 'sabır' açıklamasına tepki: İlk fırsatta yanlış yola dönecekler
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyon için "sabır" açıklamasına tepki göstererek "Faiz indirirken sabırlı olmalıyız deniyordu. Faizi çıkartırken de sabırlı olmalıyız deniyor" ifadelerini kullandı.

Financial Times’a konuşan Mehmet Şimşek, gelecek yılın ortalarına kadar enflasyonun “geçiş sürecinde” olacağını belirtti. Türkiye’deki yüksek enflasyona dair konuşan Şimşek, yurttaşlardan sabır istedi.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu Şimşek'in açıklamalarını değerlendirdi.

Şatıroğlu "Hiç yanlış yaptık ve yanlışımızdan ders aldık ve bir daha yapmayacağız denmiyor" diyen olmadı tepkisini göstererek, "Faiz indirirken sabırlı olmalıyız deniyordu. Faizi çıkartırken de sabırlı olmalıyız deniyor" dedi.

Şatıroğlu "O yüzden doğru işler yapılmıyor, sadece yapılıyormuş gibi yapılıyor" ifadelerini de kullandı.

Şatıroğlu Merkez Bankası ekseninde yaşanları yeniden hatırlatan bir özet paylaşarak "Bu duruma finansal ötarşi diyoruz. Yani artık kendi yağınızla kavrulacaksınız öyle dışarıdan paralar gelsin diye boşuna beklemeyeceksiniz" görüşünü dile getirdi.

Şatıroğlu şunları kaydetti:

"Murat Uysal zamanında yanlış yapıldı. Sonra görevden alındı.

Naci Ağbal zamanında doğru yapıldığını gördük. O zaman dedim ki yanlış yolda olduklarını anladılar, artık hatalarından ders aldılar. Ama o da görevden alındı.

Sonra Şahap Kavcıoğlu geldi yine yanlış yapıldığını gördük. O zaman dedim ki yanlış yolda olduklarını anlamamışlar. Sadece bir süre Naci Ağbal'a ve doğru işlere tahammül etmişler.

Şimdi yine doğru yola dönülmüş gibi yapılıyor. Oysa artık biliyoruz ki sadece doğru işlere tahammül ediliyor. İlk fırsatta tekrar yanlış yola dönüleceği konusunda beni ikna ettiler. O yüzden şu anda yapılanları geçici görüyorum. Zaten hiçbirinin ağzından da pozitif reel faiz vereceğiz sözü çıkmıyor.

Bundan sonra zor olan doğru yolda kalacaklarına yabancı yatırımcıları ikna etmek. Bunun için de yanlış yapmışız demek şart. O zaman bile yeterli olmayabilir. Artık çok geç olmuş olabilir. O zaman ne olur?

Bu duruma finansal ötarşi diyoruz. Yani artık kendi yağınızla kavrulacaksınız öyle dışarıdan paralar gelsin diye boşuna beklemeyeceksiniz." (Kısa Dalga)

Ekonomi