Meksika'da referandum: Başkan kalsın mı gitsin mi?

Meksika'da referandum: Başkan kalsın mı gitsin mi?
Meksika'da devlet başkanının görevde kalıp kalmaması için referandum düzenlenecek. Muhalefet oylamayı popülizm olarak görürken, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador "Demokrasi için gerekli" diyor.

Meksika'da, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un görevine devam edip etmemesi konusunda referandum düzenlenecek. Obrador'un seçim vaadi olan referandum ülkede tartışma yaratmış durumda. Kamuoyu desteği yaklaşık yüzde 60 oranında olan Meksika Devlet Başkanı'nın referandum sonrasında görevine devam etmesi bekleniyor.

'PAHALI BİR PROPAGANDA EGZERSİZİ'

2018 yılında Meksika'nın neoliberal ekonomik modelini değiştirme vaadi ve yolsuzluk karşıtı bir programla iktidara gelen Obrador, referandumun demokrasi için önemli olduğunu savunuyor. Karşıtları ise oylamayı, 'pahalı bir propaganda egzersizi' olarak görüyor.

'GÖREV SÜREMİ UZATMAK İÇİN KULLANMAYACAĞIM'

Obrador, muhalefetin 'referandumu görev süresini uzatmak için kullanacak' suçlamasını da reddetti. Meksika anayasası devlet başkanlarının görev süresini altı yılla ve bir dönemle sınırlandırırken, Obrador 2024'te yeniden seçilme amacıyla herhangi bir düzenleme yapmayacağını söyledi.

Devlet başkanlarına dair memnuniyetin görev sürelerinin ortasında referandumla halka sorulması, 2019'da Obrador'un girişimiyle Meksika anayasasına konmuştu. Pazar günü düzenlenecek oylamada ise 93 milyon kayıtlı seçmenin çok azının sandığa gitmesi bekleniyor.

İVME KAZANMASI BEKLENİYOR

Obrador'un partisi Morena, geçtiğimiz yıl düzenlenen seçimlerde Kongre'deki mutlak çoğunluğunu kaybetmişti. Referandum sonrasında, Meksika Devlet Başkanı'nın başta enerji reformu olmak üzere çeşitli politikalarını hayata geçirmek için ivme kazanması bekleniyor.

Göreve gelmesinden bu yana tartışmalı konularda halkın görüşüne başvurmasıyla dikkat çeken Obrador, Mexico City'nin tamamlanamayan havalimanı ve kendisinin bir demiryolu projesi için de referandum düzenlemişti. Son olarak ağustos ayında, eski devlet başkanlarına yolsuzluk soruşturması açılıp açılmaması halka sorulmuştu. (Kısa Dalga)

Dünya