İçişleri Bakanı Soylu, Melih Gökçek’i yargılanmaktan kurtardı: Ankapark’ta kamu zararı yokmuş!

İçişleri Bakanı Soylu, Melih Gökçek’i yargılanmaktan kurtardı: Ankapark’ta kamu zararı yokmuş!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankapark’ta kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle hakkında suç duyurusu bulunan eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek hakkında soruşturma izni vermedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Mansur Yavaş yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), eski Başkan Melih Gökçek ile 38 bürokrat ve mühendis hakkında, AOÇ arazisine yapılan AnkaPark’ın mevzuata aykırı biçimde 29 yıllığına kiraya verildiği ve yapım ihalelerinde usulsüzlükler olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

ABB adına avukat Nadi Türkarslan tarafından yapılan suç duyurusunda, 6 ayrı ihalede sahte belgelerle teklif alındığı, ihalelerin fahiş fiyatlarla aynı şirketlere verildiği ve 39 ayrı ihalede de görevin kötüye kullanıldığı öne sürülmüştü.

Şikayetler üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Melih Gökçek ve dönemin bürokratları hakkında İçişleri Bakanlığından soruşturma izni talep etmişti.

T24’den Asuman Aranca’nın haberine göre, talep üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından araştırma yapmak için görevlendirilen müfettişler raporlarını tamamladı.

Raporda, “ABB’nin anayasa ve ilgili mevzuattan aldığı yetkilerini kullandığı, kamu hizmeti gereklilikleri ve kamu yararının gözetilmesi ilkeleri çerçevesinde başta Anayasa olmak üzere idari yargı, belediye ve imar mevzuatına uygun davranıldığı, bu hususlarda hukuken bir kusur ve görevi kötüye kullanmanın söz konusu olmadığı” savunuldu.

Raporun sonuç bölümünde “İhale onaylarından sözleşmelerin imzalanmasına kadar yapılan iş ve işlemlerde sahte bir evraka rastlanılmadığı, ihalelerde rekabetin gerçekleştiği, mevzuata aykırı bir işlem tespit edilmediği, ihalelerin yaklaşık maliyet altında gerçekleşmesi sebebiyle kamu zararının oluşmadığı, kamu zararı oluşturabilecek bir işleme rastlanılmadığı anlaşıldığından söz konusu kişiler hakkında bu aşamada işlem yapılmasına gerek olmadığı kanaati belirtilmektedir” denilerek, Gökçek ve diğer isimler hakkındaki iddiaların “işleme konulmaması” talep edildi.

İçişleri Bakanı Soylu da rapor doğrultusunda Gökçek ve dönemin bürokratları hakkında soruşturma izni vermedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bakanlığın bu kararına itiraz etti. (Kısa Dalga)

Gündem