Memur ve emekli zam oranı ne kadar olacak?

Memur ve emekli zam oranı ne kadar olacak?
Yılbaşında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı için Aralık ayı enflasyonu bekleniyor. Uzmanlar enflasyon farkının yüzde 15-20 olabileceğini belirtiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı.

Yüksek enflasyon karşısında alım gücü iyice düşen milyonlarca çalışanın gözü kulağı enflasyon rakamlarındaydı. Yılbaşında maaşlara yansıyacak enflasyon farkı Aralık enflasyonuyla birlikte netleşecek. Aralık ayı enflasyonu 3 Ocak’ta açıklanacak.

Böylece, yaklaşık 4 milyon memur ile 13 milyon 800 bin emeklinin 2023 maaşlarına, toplu sözleşme ile belirlenmiş zammın yanı sıra 6 aylık enflasyon farkı da eklenecek.

Enflasyon farkı, sadece memur ve emeklilerini ilgilendirmiyor. Kamu işçileri ile evde bakım ücreti, engelli, 65 yaş aylığı, dul ve yetim maaşları da 3 Ocak’ta açıklanacak olan enflasyon belirlenecek.

TRT Haber'e konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TÜİK'in açıkladığı rakamlarda kasım ayının kümülatif rakamı olmadığını belirterek, “Genelde bu rakam veriliyordu şu anda yok. Dolayısıyla hesaplama yapamıyoruz ama kabaca yüzde 15 civarında olduğunu ifade edebiliriz” dedi.

CNN Türk canlı yayınına katılan Muhammet Bayram ise olası zam miktarına ilişkin şunları söyledi:

"84.39 yıllık bazda geldi. Bir önceki dönemde aralık ayına göre 9 aylık enflasyon yüzde 57’ydi. Burada bizim baz almamız gereken aralık ayına göre oluşan enflasyondur. Burada bir önceki dönemde yüzde 57’ydi. Yüzde 15’lik fark görüyorduk memurlar için. Yüzde 84 olduğunda yüzde 56’lar civarında olduğunu öngörüyorum. Yüzde 20’lik fark memur ve emekliler için görünüyor” dedi.

Bayram, “En düşük memur maaşı ne kadar olacak?” sorusuna ise "Yüzde 20 zam gelirse en düşük memur maaşı 10 bin 926 lira olacaktır. En düşük memur emeklisinin 7 bin 293 lira, esnaf emeklisi 5 bin 35 lira, SSK 2000 öncesi, 5 bin 840 lira, 2 bin sonrası 4 bin 200 lira, Bağkur esnafı 5 bin 35, Bağkur tarım 4 bin 200 lira zam alacak” yanıtını verdi. (Kısa Dalga)

Gündem