Memurun gözü son zam teklifinde

Memurun gözü son zam teklifinde
6 milyon 500 bin memur ve memur emeklisine yapılacak zamla ilgili toplu sözleşme süreci 1 Ağustos’ta başlamıştı. Süreç takvim gereği 22 Ağustos’ta (bugün) tamamlanacak. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak. Hakemin vereceği karar da ay sonuna kadar netleşecek.

Bugünkü kritik görüşme öncesi Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, taleplerini yineledi ve zam teklifinde revizyon istedi.

Ali Yalçın, açıklamasında şunları söyledi:

“Beklentimiz; gerçekçi, piyasa koşullarını dikkate alan, öngörülen enflasyonu ihmal etmeyen, refah payı içeren, kamu görevlilerinin reel alım gücünü yükseltecek yeni bir teklifle gelinmesidir. Bu sebeple yüzdelik zamda iyileştirici bir irade, refah payında ise olumlu bir adım bekliyoruz. Büyümeden gelen pay, tüm gelir gruplarına adil şekilde paylaştırılsın. Kamu görevlilerine de hakkaniyetli bir şekilde yansıtılsın istiyoruz."

Sendikanın talepleri neler?

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise 6’şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Hükümet ne önermişti?

Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümet iki kez zam teklifi sunmuştu. Hükümet, ilk teklifinde 2024 için yüzde 14+9, 2025 için 6+5 zam önermişti. Birinci teklifin sendika tarafından kabul edilmemesinin ardından ikinci teklifini sunan hükümet ikinci teklifte ise, 2024 için yüzde 15+10, 2025 için yüzde 6+5 zam teklifi sunmuştu. İkinci teklif de sendika tarafından kabul edilmemişti. (Kısa Dalga)

Gündem