Meral Akşener: CHP, HDP ile görüşebilir bu net...

Meral Akşener: CHP, HDP ile görüşebilir bu net...
Fatih Altaylı'nın konuğu olan Meral Akşener Altılı Masa ve gündemdeki "yüzü asık" fotoğraflarıyla ilgili konuştu. İyi Parti Genel Başkanı, "Garip bir ışık geliyordu, mutsuz değildim, sonraki fotoğrafta ışık düzeldi" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Altılı Masa'dan yaşanan cumhurbaşkanlığı krizinin çözülmesinin ardından Fatih Altaylı'nın sunduğu "Teke Tek" programına konuk oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmasına karar verilen toplantıdan sonraki açıklamada, yüzünün asık olması sorulan Akşener şunları söyledi:

"Üzerimde palto varken, Temel Bey'in yaptığı konuşma ve sonra Kemal Bey'in yaptığı konuşma sırasında fotoğrafı inceledim. Garip bir ışık geliyor. Hepimiz dizilmişiz... İkinci fotoğrafta ışık düzgün. Moralsiz değildim. Işıktan...

Meral Akşener mutsuz görüntüsü hakkında konuştu: Garip bir ışık geliyordu, mutsuz değildim


Önceki gece 02.15 gibi Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş geldi. Sıfır uykuluydum. Onun dışında bir şey yoktu.
Mutabakat sağlandı. Bununla ilgili bir mutsuzluk söz konusu değil.

Herkes bana masadan kalktı diyor ama masa kalktı'


Kendisine yönelik eleştirilere de değinen Akşener, "Bir de deprem oldu, kahkaha atmaya çekiniyoruz. Bu deprem 1999 depremindeki eski anılarımı çıkardı. Ne kadar kötü bir şeymiş. Acıyı ittiriyorsunuz, sonra anında ortaya çıkıyor. Bir gece önce sıfır uyku. İyi ayakta kalabildim orada. Yorgunluk herhalde immün sistemini düşürüyor insanı. Hiçbir şey gizli saklı değil. Perşembe günkü müzakere masasında, müzakereye kapalı ortam oluştu. Yani siz bir fikir ortaya koyuyorsunuz diğer 5 kişi tek bir konuda karar almış, onun üzerinden geri gitmiyor. Siz de bunun tartışılmasını arzu ediyorsunuz. Dolayısıyla orada ne oluyor? Herkes bana masadan kalktı diyor ama masa kalktı" dedi.

'Hiçbir zaman solcu bir aile olmadık'


6 partinin bugüne kadar yaptığı toplantılarda pek çok konunun müzakere edildiğini dile getiren Akşener, "Elbette sertleşmeler, zıtlaşmalar olur. Her şey güllük gülistanlık olmaz. Ben tarihçiyim, Lozan'daki müzakereye baktığınızda herkes ortak nokta bulmak üzere. Biz orada 6 kişi, her birimizin birey olarak hayata bakışı, hayata baktığımız yerde problemlere çözüm anlayışı, çözüm anlayışımız, duruşumuz birbirinden farklı" diye konuştu.

"O masanın en büyük kıymeti Türkiye'nin büyük bir siyasi ve sosyal alanını temsil etmesi. Orada oturuyorsunuz, öncelikle farklılıklarına saygı duymayı öğreniyorsunuz" diyen Akşener, "Babamın ailesi, rahmetli Atatürk, rahmetli İnönü'nün dostu arkadaşı. Hiç solcu bir aile olmadık. Ama Atatürkçü, CHP'nin kurucu, Cumhuriyet kurucu iradesinin belki kenarında payı olan bir ailenin çocuğuyum. Ama annemin öz dayısı Menderes'in İstanbul İl Başkanı. Bir tarafım da orası. Sonuç itibariyle elbette birçok konuda ortaklaşabilmek için pek çok münakaşa, müzakere ve ondan sonra bir noktaya geliş oluyor" ifadelerini kullandı.

Başardık çok şükür

"Şu anda Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı" diyen Akşener, süreci şöyle anlattı: "Başından beri destekleyeceğiz orada sorunumuz yok. Ama milletin 'hadi hadi' dediği iki büyükşehir belediye başkanını da onun koşu partneri haline getirdi masa. Bugün itibariyle çok net söylüyorum: 13. Cumhurbaşkanı, Sayın Kılıçdaroğlu olacak. Koşu partneri, üçü birden en önde Kılıçdaroğlu seçtirmek için.

O masada uzunca bir dönem geçtikten sonra adaya yavaş yavaş gittik ama alan sıkışınca şunlar konuşulmaya başladı: "Meral Akşener, birinci Cumhurbaşkanı olmak istiyor." Bu külliyen yalan. Bir kişiyle buna dair tek bir kelime konuşmuşsam, ben politikayı bırakmaya hazırım. "Sayın Kılıçdaroğlu aday olduğu taktirde partisi az oy alıyor, onun için istemiyor." Bu dünyanın en büyük salaklığıdır. Siz kazandığınız zaman oy almanızın önemi vardır ama birinci öncelik Cumhurbaşkanlığını kazanmaktır. Burada özne Erdoğan değil, bu ucube sistemden kurtulmamız lazım. Başardık çok şükür. Hepimiz adım attık."

(Basın toplantısındaki sert cümleleri hakkında) Evet sertti, sert olmalıydı. O metni kendim yazdım. Sert olarak algılanabilir ama net olmasına dikkat ettim. Aşırı netlikler sinir bozar. Oradan çıkan sonuç şu: Böyle düşünüyoruz, senin önerilerin herhangi bir takdire uygun değil gibi bir tutum alınırsa, o zaman net olursunuz. Çünkü ben, kişisel olarak hiçbir şeyin talibi değilim. Adaylıktan vazgeçmemiş olsaydım, 5 erkeğin arasında tek kadınım. Bugünkü sistemi oluşturabilmek için bir gayretim oldu.

Şu anda Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı. Başından beri destekleyeceğiz orada sorunumuz yok. Ama milletin 'hadi hadi' dediği iki büyükşehir belediye başkanını da onun koşu partneri haline getirdi masa. Bugün itibariyle çok net söylüyorum: 13. Cumhurbaşkanı, Sayın Kılıçdaroğlu olacak.

HDP sorusuna yanıt verdi

Akşener, HDP'nin tutumuna ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"Her parti, diğer partilerin ikili ilişkilerine saygı duymak zorundadır, biz bu güne kadar saygı duyduk. İnsan olmaktan dolayı saygı, hukuğa saygı, vatanın birliğine, milletin birliğine, anayasanın ilk dört maddesine saygı, birlik beraberliğe yapılan vurguya saygı.

Atatürk'le insanların derdi olmayacak. HDP'nin yöneticilerinin de, diğer insanların, partilerin düşünmesi gereken o. 2014'de MHP'nin adayı Selahattin Demirtaş'ın bütçesine sembolik yardım yapmışsa, buna sayın Bahçeli dair herkes saygı duymuşsa burada bir şey var demektir. Bugün niye böyle? Türkiye'de siyasi partiler üzerinden ayrışma yerine etnik ayrıştırma oluşturuldu.

2014'te MHP'nin adayı Demirtaş'ın kampanyasına para yardımı yapmışsa, buna Sayın Bahçeli saygı duymuşsa, Sayın İhsanoğlu milletvekili yapılmışsa, bugün neden böyle?

Türkiye'de siyasi partiler üzerinden ayrıştırma yerine etnik aidiyetler üzerinden ayrıştırılan bir dil oluşturuldu. Bu dilin sahibi Türk milliyetçileri değil. Tayyip Bey'in maalesef kavramsal bilgisi eksik. Pratik yanı çok kuvvetli. Ama velakin 100 sayfa tarih, sosyoloji, felsefe, mantık, sosyal bilimlerden bir şeyler okumuş, yanındakiler özet çıkarmış olsaydı bugün Türkiye başka olurdu. Bizim güneydoğuda belediye başkan adaylarımız ve meclis üyelerimiz oldu."

Dün kavga edilmeyen konuda görüşme bile problem yaratıyorsa herkesin dikkat edilmesi lazım. O masada defalarca iddia edildiği gibi, o masada HDP yok. Mithat Hoca'nın söylediğine göre kendileri de ikrar ediyor. Zaman zaman HDP yöneticilerinden farklı söylemler oldu. Ben o söylemlerin her birini bu ucube sistem ateşine odun atmaktır dedim. Bu sağduyunun devam etmesi ve derinleşmesi gerekiyor. Bakanlık gibi alışveriş olması mümkün değil. Diyalog başka bir şeydir, CHP diyebilir, anlayışla karşılardım. 'Sizin oy oranınızla HDP'nin oyu farklı hadi size güle güle' deselerdi o masadan kalkardık. Alengirli işe karşıyım, dürüstlük ve açıklıktan yanayım. CHP, HDP ile görüşebilir bu net. Ama bize asla getiremez."

"Masada birinin 'münasebetsiz Mehmet Efendi' olması gerekiyor"

İyi Parti Genel Başkanı masadan kalkma sürecine dair diğer genel parti başkanlarının sakinliğini takdir ederken, esprili bir dille kendisini de eleştirdi. Akşener "Gerilim oldu ve çözüldü, daha iyi oldu, bunun için birisinin de münasebetsiz Mehmet Efendi olması gerekiyordu, o da ben oldum" dedi.

Politika