Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Yerli, yabancı olabilir, Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarını iyi seçmesi lazım

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Yerli, yabancı olabilir, Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarını iyi seçmesi lazım
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: "Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarını iyi seçmesi lazım. Yabancı yerli olabilir, doğru bilgilerle donatılsınlar"

TRT Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Ocak sonu ve şubat ayında enflasyonu yükselten sebeplerin geride kalacağını savundu.

Enflasyonun son dönemde dünyada sorunların başında geldiğini söyleyen Kavcıoğlu, "Enflasyon gerilemeye başladı; baz etkisiyle değil aldığımız tedbirler ve uyguladığımız politikalar karşısında enflasyondaki gerilemeyi hep birlikte göreceğiz. Enflasyon bu sene tarihsel ortalamaya baktığımız zaman bu oranların çok çok altında. Aralık ayında 1 ile 0-80 arası bir tarihsel ortalamamız var" dedi.

Pandemi ve uluslararası sorunların ardından faiz indirimiyle birlikte kur ve faiz oranlarında bir denge oturduğunu ileri süren Kavcıoğlu "Bunun altyapısını da oluşturduk ve böyle gideceğini söyleyebilirim" dedi.

T24'ün aktardığına göre Kavcıoğlu şöyle devam etti:

"Baz etkisi geçen seneki kur ataklarından sonra oluşan bir maliyet. Savaşın da etkisiyle yüksek enflasyon vardı. Yıl sonunu çok daha iyi bir noktada kapatacağız. Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak.

Merkez Bankası olarak bizim bir kur hedefimiz yok.

Ülkelerin potansiyellerini değerlendirmek lazım. Geçmiş dönemlerde yüksek faizlerle enflasyonu düşürdüğümüz zaman cari açıklar verdik. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç almak mümkün değil. Türkiye'nin üretim potansiyelini sürdürmesi için birinci olarak finansman maliyetlerini düşürmek lazım.

Türkiye Ekonomi Modeli felsefesini gerçekleştirme sebebi, cari fazla sağlamak. Artık faiz artırarak değil, kalıcı ve sürdürülebilir fiyat istikrarını oluşturmak için cari fazla vermek gerekiyor.

Türkiye'nin üretim potansiyelinin sürdürülebilir olması için kaynak bulunması lazım. Ne zaman Türkiye önünü görmeye başlasa döviz kuru hep buna engel oldu..

Türkiye Ekonomi Modeli; yatırım, istihdam, üretim, ihracat. Biz bunu uyguluyoruz. Sadece portföylerle gelen parayla faizi artırmaktan başka çareniz kalmıyor.

Yüksek maliyetli stoklar fiyatları etkiledi

Bizim politikamız belli faizleri indirip, üretimi artırmak: Burada hiçbir taviz ve sıkıntı yok bizim açımızdan. Biz bunu böyle yaptığımızda firmaların kredi alması bakımından sözlü yönlendirmeler yapıyoruz. Tüm faiz oranları politika faizine yakınlaşmış durumda.

Düşük faizle alınıp stok, dövize giden paranın bir faydası yok, bunu gördük zaten. Birçok iş insanı stokta yakalandıklarını, maliyetlerinin arttığını söyledi. Ben yıllardır bankacılık yaptım, stok fazlaysa biz kredi vermezdik. Yüksek maliyetlerle stok yaptığınızda, eski alışkanlıklarla hareket ettiğinizde, fiyatlara yansıma gecikti.

Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarını iyi seçmesi lazım

Kılıçaroğlu danışmanlarını iyi seçmesi, daha iyi bilgilendirilmesi lazım. Bunlar ülkeyi yönetmeye talip olan insanların söyleyeceği şeyler değil. Dünyadaki gelişmeleri danışmanlarınız izlesin size anlatsın. Yabancı yerli olabilir, doğru bilgilerle donatılsınlar. Biz bu ülkenin Merkez Bankasıyız. Kafanıza takılan bir şey varsa anlatırız. Bildikleri halde başka şekilde anlatıp başka yerlere taşımak konuyu, ülkeye zarar verdi. Talep enflasyonu olmadığını kendileri de kabul ediyor. Kur, dolar endeksinin güçlenmesi, dünyadaki küresel sıkıntıların sonucu.

Ekonomi