Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal: Faiz indirimi için erken

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal: Faiz indirimi için erken
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, yılın ilk "Enflasyon Raporu" sunumunu yaptı. Ağbal, enflasyonun yıl sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, yılın ilk "Enflasyon Raporu" sunumunu yaptı. Ağbal, enflasyonun yıl sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, düzenlediği basın toplantısında, "Enflasyon Raporu 2021-I" sunumunu yaptı. Enflasyon hedeflerine ilişkin tahminlerini paylaşan Ağbal, "Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Ağbal, döviz kurlarında son aylardaki düşüşün, enflasyon üzerindeki kur kaynaklı etkilerin azalacağını gösterdiğini ifade eden Ağbal, şunları söyledi:

"Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2021 yılı gıda fiyat tahmini yüzde 10,5'ten yüzde 11,5'e çıkarıldı. Enflasyonun 2021 yılsonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2022 yılsonunda yüzde 7,0 olarak gerçekleşeceği tahminini sürdürüyoruz. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2021 yılı sonunda yüzde 7,3-11,5 aralığında -orta noktası yüzde 9,4- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2022 yılı sonunda yüzde 4,6-9,4 aralığında -orta noktası yüzde 7,0 gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun orta vadede yüzde 5,0 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. 21 yılı ithal fiyat artış tahmini yüzde 5,0'ten yüzde 6,5'e çıkarıldı. 2022 yılı ithal fiyat artış tahmini yüzde 0,3 olarak belirlendi.”

"Faiz indirimi için erken"

Sunumun ardından geçilen soru cevap bölümünde katılımcıların sorularını yanıtlayan Ağbal, Merkez Bankası’nın faiz kararlarına ilişkin de konuştu. Ağbal, “Faiz indirimi patikasına inmek için erken olduğunu düşünüyoruz” dedi. Ağbal, “Enflasyona ilişkin elimizdeki veriler ve ileri dönük riskleri değerlendirdiğimizde hedefe varma doğrultusunda para politikası sıkı duruşuna uzun bir süre devam etmemiz gerektiği ortaya çıkıyor.  Enflasyon hedefi yüzde 5, dolayısıyla Para Politikaları Kurulu (PPK) olarak bu hedef doğrultusunda kararlarımızı alıyoruz. İleriye dönük beklentilerin yönetilmesi ve rehberlik etmesi bakımından hem yukarı yönlü sıkılaştırma hem de uzun vadeli sıkı para politikası duruşuna ilişkin bu toplantıda biraz daha açıklık kazandırmış olduk” dedi.

Ekonomi