Merkez Bankası Başkanlığına Fatih Karahan atandı

Merkez Bankası Başkanlığına Fatih Karahan atandı
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Karahan, cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararında "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye ERKAN, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35 inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesi gereğince görevden alınmış ve bu suretle boşalan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 7 nci maddeleri gereğince Başkan Yardımcısı Fatih KARAHAN atanmıştır" denildi.

Başkanlıktan istifa eden Hafize Gaye Erkan, "Kamuoyunun malumu olduğu üzere, son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikastı kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan, ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum" açıklamasını yapmıştı.

Fatih Karahan kimdir?

1982 yılında Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar anılan kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı.

Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da Başekonomist görevine atandı.

Karahan, 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanı. Hafize Gaye Erkan'ın 2 Şubat tarihli istifasının hemen ardından, 3 Şubat tarihli Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. (Kısa Dalga)

Gündem