Merkez Bankası: Gıda yıllık enflasyonu kayda değer oranda arttı
Merkez Bankası tarafından temmuz ayı enflasyonuna ilişkin hazırlanan raporda, "Gıda yıllık enflasyonu, fiyat artışlarının alt gruplar geneline yayılmasıyla kayda değer bir oranda yükselmiştir" denildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Merkez Bankası'nın söz konusu enflasyon raporunda, tüketici fiyatlarının temmuz ayında yüzde 1,80 oranında arttığı, yıllık enflasyonun da 1,42 puanlık artışla yüzde 18,95’e yükseldiği hatırlatıldı. Enflasyondaki bu yükselişte gıda ve enerji fiyatlarının temel belirleyiciler olduğu belirtilen açıklamada şu değerlendirmeler yapıldı:
“Gıda yıllık enflasyonu, fiyat artışlarının alt gruplar geneline yayılmasıyla kayda değer bir oranda yükselmiştir. Üretici fiyatlarındaki gelişmeler ve yaşanan kuraklık gıda enflasyon görünümünde etkili olmuştur. Enerji grubu enflasyonu elektrik ve doğalgaz fiyatları öncülüğünde artarken, eşel mobil sistemi tüketici enflasyonunu sınırlamaya devam etmiştir. Yıllık enflasyon yakın dönemde Türk lirasındaki seyrin de etkisiyle temel mallar grubunda gerilerken, hizmet sektöründe kademeli normalleşme sürecinin de yansımalarıyla lokanta-otel ve ulaştırma hizmetlerindeki fiyat gelişmelerine bağlı olarak bir miktar yükselmiştir. Temmuz ayında uluslararası enerji fiyatları artarken, enerji dışı emtia fiyatları daha ılımlı bir seyir kaydetmiştir. Bu görünüme karşın, gecikmeli etkilerle üretici enflasyonundaki yükseliş eğilimi devam etmiştir.”
HİZMET SEKTÖRÜNDE DE GIDA ETKİLİ OLDU
Merkez Bankası, hizmet fiyatlarının temmuz ayında yüzde 1,32 oranında yükselmesi ve grup yıllık enflasyonunun 0,29 puan artarak yüzde 13,75 olarak gelmesiyle ilgili olarak da şunları kaydetti:
“Yıllık enflasyon lokanta-otel ve ulaştırma hizmetlerinde yükselirken, haberleşme ve diğer hizmetlerde gerilemiş, kira kaleminde ise yatay seyretmiştir. Lokanta-otel grubunda, hem yemek (yüzde 2,59) hem de konaklama hizmetlerinde (yüzde 4,51) açılmanın etkileriyle izlenen yüksek fiyat artışları bu dönemde de devam etmiştir. Gıda enflasyonunda gelinen yüksek seviyeler yemek hizmetlerindeki olumsuz görünümde etkili olmuştur. Ulaştırma hizmetlerinde fiyatlar bu dönemde ılımlı seyretmiş, grup yıllık enflasyonu geçen yılın aynı ayında şehirlerarası otobüs ücretlerinde gerçekleşen düşüşe bağlı baz etkisi sebebiyle yükselmiştir. Diğer hizmetler grubundaki aylık fiyat artışında bakım ve onarım hizmetlerinin yanı sıra eğitim ile eğlence ve kültür hizmetleri öne çıkmıştır. Paket tur kaleminde aylık fiyat artışının tarihsel ortalamalarına kıyasla sınırlı kalmasına bağlı olarak grup yıllık enflasyonu düşük seyrini korumuştur.” (ANKA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.