Merkez Bankası: Enflasyondaki düşüşte bedelsiz doğalgaz belirleyici oldu

Merkez Bankası: Enflasyondaki düşüşte bedelsiz doğalgaz belirleyici oldu
TCMB, seçim öncesinde doğalgazın ücretsiz verilmesinin enflasyon üzerinde 'belirgin' bir düşürücü etki yaptığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayında meskenlere bedelsiz olarak dağıtılan doğal gazı “sıfır” kabul ettiği için enflasyon aylık bazda yüzde 0,04, yıllık bazda yüzde 39,59 olarak açıklanmıştı.

Merkez Bankası, raporunda bu duruma vurgu yaparak, meskenlere doğalgazın bedelsiz olarak sunulmasının enflasyon üzerinde belirgin bir düşürücü etki yarattığını belirtti.

Raporda yıllık enflasyonun temel mal ve hizmetlerde yükseldiği, enerjide ise belirgin olmak üzere diğer gruplarda gerilediği kaydedildi.

Raporda, “Enerji fiyatlarındaki gerilemede konut abonelerine mayıs ayında bedelsiz olarak kullandırılan doğalgaz belirleyici olmuştur” ifadeleri yer aldı.

Raporda, gıda fiyatlarının ise mayısta yılın geri kalanına göre daha olumlu bir görünüm sergilediği belirtildi. Raporda, “Temel mal grubu enflasyonundaki artışta, yöntem değişikliği sonucu yeni sezon geçişinin mayıs ayına kaydığı giyim ve ayakkabı alt grubunun yanı sıra otomobil kaleminin sürüklediği dayanıklı tüketim malları etkili olmuştur. Taze meyve ve sebze dışı işlenmemiş gıda grubunda patates ile tavuk eti fiyatlarındaki yükselişler dikkat çekerken, kırmızı et fiyatlarının artışı yavaşlamakla birlikte sürmüştür” denildi.

MB raporunda, hizmet grubu fiyatlarındaki aylık yükselişin mayısta güçlendiği, artışların grup geneline yayıldığı belirtildi. (Kısa Dalga)

Ekonomi