Merkez Bankası faiz artışı metninin analizi: TL’nin değer kaybı sürecini destekleyecek nitelikte

Merkez Bankası faiz artışı metninin analizi: TL’nin değer kaybı sürecini destekleyecek nitelikte
Merakla beklenen PPK toplantısında TCMB politika faizini yüzde 8,5’ten, yüzde 15’e çıkardı. ParaAnaliz'de yer alan değerlendirmeye göre ortalama beklenti olan yüzde 20-25 bandının altında kaldı.

Faiz kararı öncesi 23,54 TL’den işlem gören dolar/TL 24,24 seviyesine yükseldi. 25,88’den işlem gören Euro/TL ise 26,65’e çıktı. Gram altın TCMB’nin faizleri yüzde 8,5’den yüzde 15’e çıkarması sonrası Dolar/TL kurunun 24 üzerine çıkmasıyla 1500 TL seviyesine ulaştı.

Merakla beklenen PPK toplantısında TCMB politika faizini yüzde 15’e çıkması, ortalama beklenti olan yüzde 20-25 bandının altında kaldı yorumlarına neden oldu.

ParaAnaliz'de yer alan değerlendirmeye göre PPK metninde dikkat çeken önümüzdeki dönemde enflasyonun yükselmeye devam edeceği beklentisini vurgulayan TCMB’nin faiz artışlarına devam edeceği. Nedenleri olarak da yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık sıralanmakta. PPK metninde enflasyonun yükselme eğiliminde olacağı söylenirken bir yöneldirme ya da çıpalama çabası eksik kalıyor.

Faiz artışlarının kademeli ve gerektiği ölçüde yapılacağı notundan faiz artılarının ara verilerek devam edebileceği yorumu yapılabilir. Bu faiz artışı beklentisini devam ettirecek nitelikte ancak netlik olmayışı enflasyonla mücadele açısından eli zayıflatıcı.

Diğer yandan banka, YEM döneminde finansal piyasalara uygulanan baskıların da kademeli ve banka stres testlerine dayanarak geri alınacağı vaadinde bulunmakta. Sadeleşme adı altında anlatılan bu adımların bir plana bağlanmaması çok önemli bir eksiklik.

TCMB’nin cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edeceği cümlesi ise kafa karıştırıcı. Banka’nın temel işlevinin stratejik yatırımlara katkı yapmaktan çok fiyat istikrarını sağlamak olması açısından odaklanma probleminin devam edebileceğine, rasyonel politikalar dışı adımların devam edebileceğine işaret.

Önümüzdeki dönemde yaz sonrası özellikle, TÜFE enflasyonunun %50-55 aralığına ilerlemesi eşliğinde geriden ve yavaş gelen faiz artışları TL’nin değer kaybı sürecini destekleyecek nitelikte.

PPK metni şu şekilde:

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.

Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır. (Kısa Dalga)

Ekonomi