Merkez Bankası faiz artışında 2,5 puanlık hız kesecek tahmini

Merkez Bankası faiz artışında 2,5 puanlık hız kesecek tahmini
TCMB'nin önümüzdeki günlerdeki toplantısında faiz kararına ilişkin tahminler gelmeye devam ediyor. Son olarak bir danışmanlık şirketi ve ING bankası tahminlerini paylaştı. Her iki tahminde de Merkez Bankası'nın 2,5 puanlık bir hız keseceği öngörülüyor.

Merkez Bankası bu hafta yeni politika faizi kararı açıklayacak. Piyasalar, bu haftaki toplantıda yine faiz artışı olmasını bekliyor. Danışmanlık şirketi Ünlü&Co, Merkez Bankası’nın faizi artırabileceği yorumunu yaptı.

Son iki toplantıda 5’er puanlık faiz artışları gerçekleştirerek politika faiz oranını yüzde 35’e yükselten Merkez Bankası’nın bu toplantıda ise 2,5 puanlık bir artışla politika faiz oranını yüzde 37,5’ yükseltmesi bekleniyor.

ING, yıl sonu tahminini paylaştı

Dünyaca ünlü dev banka ING, Türkiye'ye ilişkin faiz tahminlerini paylaştı.

ING ekonomistleri hafta ortasında yayınladığı gelişmekte olan ülkeler raporunda Merkez Bankası'nın 250 baz puan faiz artışıyla hız keseceğini tahmin etti.

Dev bankaya göre Merkez'in faizde yıl sonu zirvesi yüzde 40 olacak.

"250 baz puanlık artış bekliyoruz"

Raporda ekonomistlerin analizi şöyle oldu:

"Ekim ayında açıklanan son enflasyon verisi ana eğilimin sadece çekirdek enflasyonda değil manşet enflasyonda da iyileşmeye başladığını gösterdi. Bu doğrultuda, bankanın bu ayki PPK'da politika faizini yüzde 37,5'e çekerek 250 baz puanlık daha yavaş bir artırımı değerlendirmesini bekliyoruz. Ancak, ağustos ayından bu yana güçlü sıkılaştırma hamleleri göz önüne alındığında (faiz için) riskler yukarı yönlü." (Kısa Dalga)

Ekonomi