Merkez Bankası faiz kararını açıkladı döviz hareketlendi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı döviz hareketlendi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yılın ilk üç ayında yaptığı gibi yüzde 14 olarak belirledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı ve yılın dördüncü faiz kararını açıkladı. Beklendiği gibi politika faizi değişmedi ve yüzde 14 olarak belirlendi.

TCMB geçen yılın son 4 toplantısında politika faizini 5 puan indirmiş, bu yılın ilk 3 toplantısında ise yüzde 14'te sabit tutmuştu.

TCMB PPK metninde "Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Karar metninde para politikasına ilişkin gözden geçirme sürecinin devam ettiği belirtildi. Metinde makro ihtiyati politika çerçevesinin de güçlendirileceği ifade edildi. Merkez Bankası önceki karar metninde böyle bir mesaj kullanmamıştı.

Merkez Bankası yüksek seyreden cari işlemler açığı ile ilgili ifadelerinde de değişikliğe gitti. Bir önceki karar metninde cari denge üzerinde enerji kaynaklı risklerin devam ettiği ifade edilirken, bu metinde söz konusu risklerin yakından takip edildiği vurgulandı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası güne 14,60'tan güne başlayan dolar TL 14,62 seviyesine yükseldi. Euro/TL ise 15,93 lira düzeyinden 15,99'e yükseldi.

Reuters haber ajansının anketine katılan 18 ekonomistin hepsi politika faizinin yine değişmeyeceği görüşündeydi.

PPK'nın geçen ayki toplantısı sonrası yapılan açıklamada, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağının öngörüldüğü belirtilmişti.

Başkan Şahap Kavcıoğlu, mart sonu gerçekleştirilen genel kurulda, 'liralaşma stratejisi' kapsamında politika gözden geçirme sürecinde olduklarını bu nedenle faizi sabit bıraktıklarını söylemişti. (Kısa Dalga)

Ekonomi