Merkez Bankası yine faizi artırdı

Merkez Bankası yine faizi artırdı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Faiz 42,5 oldu. Bu oran Türkiye'de son 20 yılın en büyük oranı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Faiz arttı. Yüzde 40'tan yüzde 42,5'a çıkan faiz oranı Türkiye'de son 20 yılın en büyük oranı.

Hafize Gaye Erkan (Başkan), Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Yaşar Fatih Karahan, Hatice Karahan'ın katıldığı toplantıda "Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir" denildi.

Merkez Bankası karar metninde kısaca şu ifadelere yer verdi:

Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden manşet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmektedir.

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.


Beklentilerle paralel artış

Merkez Bankası'nın katılımcı anketinde BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,71 olarak açıklanmıştı. Bu ayın anket döneminde ise yüzde 42,47 oldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi yüzde 42,50 olarak paylaşıldı.

35'ten 40'a çıkarılmıştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Kasım ayında politika faizinin yüzde 35'ten 40'a çıkarılmasına karar vermişti.

Ekonomi