Merkez Bankası yetkilisi bağışın kaynağını açıkladı: Kâr bilançosundan karşılanacak

Merkez Bankası yetkilisi bağışın kaynağını açıkladı: Kâr bilançosundan karşılanacak
Merkez Bankası'nın deprem yardımı kampanyasına 30 milyar lira bağışlaması, 'Bu para nereden karşılanacak? Para mı basılacak?' sorusunu gündeme getirdi. Merkez Bankası yetkilisi, bağışın, bankanın 2022 bilançosu kârından karşılanacağını söyledi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) dün akşam televizyon kanallarının ortak yayınla yapılan yardım kampanyasına 30 milyar TL bağışlaması tartışmalara yol açmıştı. MB’den bağışın kaynağıyla ilgili ilk açıklama geldi.

Merkez Bankası'ndan bir yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, söz konusu para, bankanın 2022 bilançosu kârından karşılanacak.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, böylece banka tahminen nisan ayında Genel Kurul ile Hazine'ye aktaracağı 2022 kârının 30 milyar TL'sini deprem kampanyasına tahsis etmiş oldu.

Uzmanlar, Merkez Bankası’nın bağış yapmasına tepki göstermişti.

Ekonomist Uğur Gürses, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kamu kurum ve bankalarının Hazine kesesinden bağış yapmaları tuhaf değil mi? Aralık ayında Hazine’den 20’şer milyar, toplam 60 milyar TL sermaye konan kamu bankaları, 7, 12 ve 20 milyar TL, toplam 39 milyar TL bağış yapıyor. Bütçeden yapılmasının ne sakıncası var? Merkez Bankası da 30 milyar TL’yi karşılıksız basacak. TBMM’de ek bütçe çıkararak yapılacak işler yan yollarla yapılıyor, usulsüz yapılıyor… Meclis’i hemen toplayıp ek bütçeyle depremin hasarlarını karşılayacak harcamalar için tüm toplumun vergileriyle karşılayın. Yan yollarla değil. Saat 1.15 itibariyle 114.7 milyar bağış toplanmış. Bunun 89 milyar TL’si kamu kurumu, kamu çoğunluk hisseli şirket, kamu bankalarından" dedi.

Ekonomist Refet Gürkaynak da "Hazine bağışlamış olsaydı kimin parasını kime bağışladı diye sorardık, bunda yoktan para var ederek yapılan bağış… Bezdim. Bari depremi insanlar ile alay etmek için vesile haline getirmeyin" ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Garo Paylan, "Merkez Bankası’nın para basarak yaptığı 30 Milyar TL’lik ‘bağış’ enflasyon olarak vatandaşın cebinden çıkacaktır. Yapılması gereken, bütçeden yandaşlara ve israfa ödemeleri durdurup, bu kaynaklarla deprem yaralarını sarmaktır" dedi.

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da “MB depreme 30 milyar TL bağışta bulundu. Kardan mı, para basarak mı, nasıl muhasebeleştirildiğini görünce anlayacağız. Kardan ise bu zaten kurumlar vergisi ödendikten sonra Hazine'ye transfer edilecek bir tutar" açıklaması yaptı.

2022 kârı 40-50 milyar lira olarak öngörülüyor

Banka her yıl genel kurul ile genellikle nisan ayında bir önceki yıla ilişkin varsa oluşan kârını Hazine'ye aktarıyor. Banka geçen yıl Hazine'ye bu kapsamda 50 milyar TL aktarmıştı. Merkez Bankası'nın 2022 kârı henüz açıklanmadı ancak ekonomistler bankanın 40-50 milyar TL civarında kâr edebileceğini öncü verilerden hesaplıyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, bankaların toplamda 50 milyar lira bağış yapacağını söylemişti. (Kısa Dalga)

Gündem