Merkez Bankası'ndan enflasyon değerlendirmesi: Gıda fiyatları tarihsel ortalamanın üzerinde arttı

Merkez Bankası'ndan enflasyon değerlendirmesi: Gıda fiyatları tarihsel ortalamanın üzerinde arttı
Merkez Bankası'nın 'Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, "Mart ayında TL'deki istikrarlı seyir ve ithalat fiyatlarındaki olumlu görünüme ek olarak, giyim ve ayakkabı sektöründe sezon indiriminin devam etmesinin etkisiyle, temel mal grubunda aylık fiyat artışı yavaşladı" tespiti yapıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, enflasyon martta aylık yüzde 2,29, yıllık yüzde 50,51 arttı. TÜİK, mart ayında enflasyonu, AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'nin (yüzde 2,86) dahi altında hesaplama becerisi gösterirken, Merkez Bankası'ndan da benzer bir değerlendirme geldi.

Artı Gerçek'teki habere göre Merkez Bankası, mart ayı enflasyonuna ilişkin değerlendirmesinde, gıda fiyatlarının 'kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri öncülüğünde tarihsel eğilimin üzerinde arttığını' belirtti. Raporda, yıllık enflasyonun ise düşüş eğiliminde olduğu öne sürüldü.

Ayrıca, enerji grubu fiyatlarının, kur ve emtia fiyatlarındaki görünüme paralel olarak ılımlı seyretmeye devam ettiğine işaret edildi.

Raporda, gıda fiyatlarının ise bu dönemde temelde kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri öncülüğünde tarihsel eğiliminin üzerinde bir oranda artış kaydettiği vurgulandı. Aylık tüketici fiyatlarının seyrinde gıda ile birlikte öne çıkan bir diğer kalem olan hizmetlerde büyük ölçüde kira, yemek hizmetleri, eğitim ve paket turların etkisinin hissedildiği ifade edildi. (Kısa Dalga)

Ekonomi