Merkez Bankası'ndan yeni karar: KKM için yüzde 15 zorunlu karşılık

Merkez Bankası'ndan yeni karar: KKM için yüzde 15 zorunlu karşılık
Miktarsal sıkılaştırma planı çerçevesinde Merkez Bankası'ndan beklenen zorunlu karşılık adımı geldi. Bankalar, KKM hesaplarında tüm vadeler için yüzde 15 karşılık ayıracak. KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlasının çekilmesi bekleniyor.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz toplantısı sonrası sinyali verilen, zorunlu karşılık adımını attı. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu. Ocak ayında, 3 aydan uzun süreli KKM'lerde zorunlu karşılıklar sıfırlanmıştı.

Zorunlu karşılıklar, 21 Temmuz hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanacak yükümlülükler üzerinden 4 Ağustos'tan itibaren tesis edilecek.

Miktarsal sıkılaştırma kapsamında, KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlasının zorunlu karşılıklarla çekilmesi bekleniyor.

Bu arada 6 aydan uzun TL mevduattaki tüm oranlar da sıfırlandı.

Ekonomi gazetesine konuşan TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat şöyle dedi: "PPK faiz kararı sonrası hemen miktarsal sıkılaştırma adımları geldi. Kur korumalı mevduata zorunlu karşılık getirilmesiyle banka KKM yaptığı zaman daha fazla karşılık ayıracak. Zaten KKM’yi orta vadede sönümlendirmeye çalışılacaktı ilk hamle TL mevduata dönüşe yönelik uygulamayla atılmıştı.

İkinci hedef de eş zamanlı olarak piyasadan likidite çekilmesi planlanıyor ve enflasyonist etkiyi azaltmaya çalışılıyor. Çünkü likidite fazlası yüksek enflasyon demek. Üçüncü olarak da piyasadan TL çektiğiniz zaman TL arzı azalacağı için TL’ye talep artabilir ve döviz kurlarındaki yükseliş törpülenebilir." (Kısa Dalga)

Ekonomi