Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 58'e yükseldi

Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 58'e yükseldi
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58'e yükselttiklerini açıkladı. Merkez Bankası'nın 2024 için enflasyon tahmini yüzde 33, 2025 için ise yüzde 15 oldu...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 35,7 puan artışla yüzde 58'e yükseltti. 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 33, 2025 için ise yüzde 15 oldu.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda konuştu. Erkan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kur ve mali tedbirler nedeniyle enflasyon kısa vadede geçici bir yükseliş gösterecektir. Öngördüğümüz dezenflasyon ve istikrar dönemleri öncesi geçiş sürecindeyiz. 2024'te dezenflasyon sürecinin başlamasını sağlayacak zemini oluşturuyoruz.

Dezenflasyon süreci dönemine girildiğinde, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır.

İstikrar için 2025'in sonunu işaret etti

2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz.

Ücret artışlarının çoğu birkaç ayda fiyatlara yansıyacak.

Para politikamızın hedefi fiyat istikrarı. Tüm araçlarımızı enflasyon tekrar tek haneye ve orta vadeli hedefimize gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Faiz artırımı, miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi sıkılaştırması ile güçlendirdiğimiz parasal sıkılaştırma süreci döviz kuru istikrarını destekleyecektir.

Rezervlerimiz 14 Temmuz itibarıyla yaklaşık 15 milyar dolar artmış ve 113 milyar doların üzerine yükselmiştir.

Enflasyon tahminimizde önemli bir güncelleme gerçekleştirdik. 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 58'e yükselttik.
Merkez Bankası Başkanı olarak benden hiçbir zaman hiçbir siyasi açıklama alamayacaksınız." (Kısa Dalga)

Ekonomi