Metal toplu sözleşmesi: Grev kapıda

Metal toplu sözleşmesi: Grev kapıda
TİS görüşmesinde Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ilk 6 ay için yaptığı yüzde 50 zam teklifini yüzde 60'a çıkardı. DİSK Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), “Sendikamızın, metal işçilerinin talep ve beklentisine yanıt vermekten uzak bu teklifi de kabul etmeyeceği açıktır” açıklaması yaptı.

Türkiye'nin en büyük toplu sözleşme görüşmelerinden metal toplu sözleşmesi için taraflar yeniden bir araya geldi.

MESS tarafından yapılan davet üzerine bugün MESS Merkez Ofisinde gerçekleşen toplantıda patron tarafı; 1 Eylül 2023'ten geçerli olmak üzere saat ücretlerine 1. altı ay için en son yaptığı yüzde 50 zam teklifini yüzde 60'a, sosyal haklara ise 1 Eylül 2023'ten geçerli olmak üzere ilk yıl için en son yaptığı yüzde 80'lik zam teklifini yüzde 85 çıkardığını duyurdu.

Tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasının tamamen kaldırılması istendi

Sonraki altı aylar için ücretlerle ilgili altı ayın enflasyonu oranında, sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklifini yineledi. MESS, sözleşmenin 3 yıllık olması, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasının tamamen kaldırılması, ikramiyelerin işe gelinemeyen günler için kesilmesi başta olmak üzere, kazanılmış hakları geriye götürecek tekliflerde ise ısrarcı oldu.

mess.jpeg

'Teklif yetersiz'

Görüşme sonrası açıklama yapan Türk Metal, “Heyetimiz gerek kazanılmış haklarımızı geriye götürmek isteyen işveren taleplerinin devam etmesini kabul etmeyerek, gerekse yapılan zam tekliflerinin yetersiz olduğunu ifade ederek, yapılan teklifi kabul etmemiş ve görüşmeyi sonlandırmıştır” dedi.

'Yoksulluk sınırında yaşam'

Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamada ise, “Bu teklif, metal işçilerinin yoksulluk sınırında yaşaması ve çalışması demektir. En zor koşullarda, ölümüne çalışan metal işçilerinin bu zam oranını kabul etmesi beklenemez. Son günlerde yağmur gibi yağan zam dalgası karşısında bu ücret artışları ile yaşamak mümkün değildir. Sendikamızın, metal işçilerinin talep ve beklentisine yanıt vermekten uzak bu teklifini kabul edemeyeceği açıktır. Gelinen süreç bıçağı kemiğe dayamış, hatta kemiği kesmeye başlamıştır. Genel Yönetim Kurulumuz, arabulucu raporunun sendikamıza ulaşmasından sonra grev kararlarını en kısa sürede alacaktır” ifadeleri kullanıldı.

'Eylemler artarak sürecek'

Birleşik Metal-İş üyesi binlerce işçi, aylardır hem fabrikalarında hem de alanlarda eylemlerini sürdürüyor. “Geçinemiyoruz!” diyen işçiler, 34 işyerinde pazartesi ve cuma günleri her vardiyada birer saat iş durduruyor. Birçok kentte taleplerini kent meydanlarına da taşıyan işçiler, bugüne dek Tekirdağ Çorlu, Bursa Mudanya, Düzce ve İzmir’de kitlesel eylemler gerçekleştirdi. Birleşik Metal-İş Sendikası, yarın da Bilecik’te eylem yapacaklarını, eylemlerinin artarak süreceğini duyurdu.(Kısa Dalga)

Gündem