Metalde sözleşme: İlk 6 ayda yüzde 98 zam

Metalde sözleşme: İlk 6 ayda yüzde 98 zam
MESS ile işçi sendikaları arasında yürütülen MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) grev aşamasında imzalandı.

İşveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) grev aşamasında imzalandı.

Birleşik Metal-İş sözleşmenin Başkanlar Kurulunun görüşünün alınarak imzalandığını belirterek “Ücret zammı, birinci 6 aylık dönem için çıplak saat ücretlerinde ortalama yüzde 98 artış olarak kabul edildi” bilgisini verdi.

Evrensel'de yer alan haberde, yapılan anlaşmaya göre saat ücreti 65 TL’nin altında kalan işçilerin saat ücretleri önce 65 TL’ye yükseltilecek, daha sonra üzerine yüzde 32 oranında zam yapılacak, ardından maktu (seyyanen) olarak 30 TL daha eklenecek. Ayrıca her kıdem yılı için saat ücretlerine 15 yılı geçmemek üzere 2 TL kıdem zammı yapılacak. EYT’lilere kıdem zammı ilk işe girdikleri tarih itibarıyla yapılacak.

Yürürlük tarihi 1 Eylül 2023 olan sözleşmenin, 1 Mart’ta başlayacak ikinci 6 aylık döneminde ise ücretlere yüzde 30 zam yapılacak. 6 aylık enflasyon yüzde 30’u geçerse çıkan enflasyon oranı uygulanacak. Üçüncü 6 aylık döneminde, enflasyon artı 3 puan, dördüncü 6 aylık dönemde ise enflasyon oranında zam yapılacak.

Birleşik Metal-İş, “1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bir metal işçisinin aylık net ücreti ortalama 31 bin 541 TL olacaktır” dedi.

Sosyal haklar ise, sözleşmenin birinci yılında yüzde 140 oranında, ikinci yılında yıllık enflasyon oranında artacaktır. (Kısa Dalga)

Gündem