Meteoroloji'den peş peşe uyarı: Kar, çığ, fırtına

Meteoroloji'den peş peşe uyarı: Kar, çığ, fırtına
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, denizlerde fırtına uyarısı yaparken, Doğu Anadolu ve Karadeniz’in iç kesimleri için de çığ tehlikesine dikkat çekti.

Tüm Türkiye soğuk havanın etkisinde. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden olumsuz hava koşullarına ilişkin peş peşe uyarılar geliyor. Meteorolojinin uyarıları şöyle:

 Çığ tehlikesi

 “Son günlerde ülkemizi etkileyen kar yağışlı sistem nedeniyle Orta ve Doğu Karadeniz’in iç  kesimleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda mevcut kar örtüsü üzerine gelen yeni ve kalın kar örtüsü nedeniyle dik yamaçlarda çığ riskinin arttığı değerlendirilmektedir. Çığ nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. 

35 santimetre kar örtüsü

Salı gece saatlerinden sonra Malatya, Tunceli, Erzincan ve Bingöl çevrelerinde beklenen kar yağışlarının kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışı şeklinde olması ve 10-35 cm yeni kar örtüsü oluşturması beklendiğinden meydana gelebilecek buzlanma ve don olayları ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Çatılar uçabilir

Doğu Anadolu’da halen güneyli yönlerden kuvvetli olarak devam etmekte olan rüzgarın; şiddetini artırarak yarın sabah (Çarşamba) saatlerine kadar Erzincan ve Bingöl; yarın akşam saatlerine kadar Erzurum, Ağrı, Kars, Van ve Muş; ve Perşembe günü öğle saatlerine kadar Hakkari çevrelerinde yerel olarak fırtına(62-74 km/saat) ve yükseklerde kuvvetli fırtına (75-88 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı zehirlenmesi, dik yamaçlarda çığ oluşumu ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. 

Denizlerde fırtına 

"Batı Akdeniz’de rüzgarın bugün (Salı) akşam saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeybatıdan 7 ila 9 kuvvetinde (75-90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın; Perşembe (18.02.2021) günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

Doğu Akdeniz’in batısında rüzgarın yarın (çarşamba) ilk saatlerden itibaren kuzey ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın; Perşembe (18.02.2021) günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir."

Yaşam