Metin Lokumcu davası 10 yıl sonra Trabzon'da görülüyor

Metin Lokumcu davası 10 yıl sonra Trabzon'da görülüyor
31 Mayıs 2011'de polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin dava 9 yıl 11 ay sonra Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Davayı, Metin Lokumcu’nun ailesi, CHP, HDP, TİP milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda yurttaş takip ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde Artvin’in Hopa ilçesindeki ziyareti öncesi yaşanan olaylarda polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin dava 9 yıl 11 sonra Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün başlıyor. Metin Lokumcu’nun ailesi, CHP, HDP, TİP milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda yurttaş duruşmayı takip ediyor.

Öğretmen Metin Lokumcu, Hopa’da 31 Mayıs 2011 tarihinde dönemin Başbakanı Erdoğan’ın ziyareti öncesi yaşanan olaylarda polisin sıktığı biber gazı sonucu 54 yaşında yaşamını yitirdi. Olayın üzerinde geçen 9 yıl 11 ayın sonunda açılan dava, “güvenlik” gerekçesiyle Hopa’dan Trabzon’a taşındı. Dava bugün Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.

"SİZDEN RİCAM, BİZİ BEKLERSENİZ ÇOK MUTLU OLURUZ"

Adliye önünde konuşan Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu, duruşma öncesi, "Buraya ne kadar pandemi de olsa, adalet aramaya geldiğiniz için ben hepinize çok teşekkür ediyorum. Bizim şu anda ilk duruşmamız olacak. Ben kısa konuşmak istiyorum, sizden bir ricam var, biz duruşmaya gidelim, ne duyacaklarımızı biliyoruz, ama bir duyalım. Çıkışta avukatlarımızla beraber bizi beklerseniz çok mutlu oluruz aile adına" dedi. 

"SORUMLULARIN CEZA ALMASI VE ADALETİN SAĞLANMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

Trabzon Adliyesi’ndeki duruşmaya çok sayıda yurttaş da katıldı. Trabzon Adliyesi'nde davayı takip eden CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, "Bugün 10 yıl önce 31 Mayıs 2011 tarihinde Hopa'da Erdoğan'ın mitingi öncesi polisin sıktığı biber gazı ve diğer kimyasal gazlardan zehirlenip yaşamını yitiren dostumuz Metin Lokumcu'nun duruşması için buradayız. Bir dava açılabildi sonuçta 10 yıl sonra. Artvin Emniyet Müdürü ve Hopa Emniyet Müdürü'nün de içinde olduğu güvenlik görevlileri aleyhine asliye ceza mahkemesinde bir dava açıldı. Ölüme sebebiyet vermekten. Kimyasal gazların ölüme sebebiyet vermesinden açılan neredeyse ilk dava. Dayanışma için buradayız. Sonuna kadar bu sorumluların ceza alması ve adaletin sağlanması için mücadele edeceğiz. Mutlaka ama mutlaka biber gazlarını, insan sağlığına zarar veren, toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yok eden, bu gazların yok edilmesi için de çaba içerisinde olacağız" diye konuştu. 

"LOKUMCU'YU SAHİPLENMEK, BUGÜN HERKES İÇİN DEMOKRASİ DEMEK"

Lokumcu'nun biber gazının etkisiyle yaşamını yitirdiğini ifade eden HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "31 Mayıs Hopa Direnişi'nde polisin kullandığı yoğun gaz nedeniyle yaşamını yitirmişti Metin Lokumcu hocamız. Fakat 10 yıl boyunca gerekli yargılamalar yapılmadı. Bugün sorumlu olanlarla ilgili mahkeme görülmeye başlayacak. Biz burada hem Metin Lokumcu hocamıza sahip çıkmak hem de polisin kullandığı ve ölümüne sebebiyet vermesinden kaynaklı yargılamaların gereğince yapılması gerektiği üzerine duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. Metin Lokumcu, Karadeniz'de doğasına, değerlerimize sahip çıkan, adaletten, özgürlükten yana bir insandı. Biz ona sahip çıkıyoruz. Metin Lokumcu'yu sahiplenmek, bugün herkes için demokrasi demek" diyerek sürecin takipçisi olacaklarının altını çizdi.

"LOKUMCU, HALKIN DİRENİŞİNİN EN ÖNEMLİ SİMGELERİNDEN BİRİYDİ"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, "Bu davanın en önemli taraflarından birisi bir adamı korumak için bütün bir ilçeyi gaza boğan bir iktidara karşı direnen halkın simgesiydi Metin Lokumcu. Maalesef geride kalan 10 yıla baktığımızda Türkiye'nin Metin Lokumcu'nun düşlediği, uğruna canını verdiği ülke olmaktan çok daha kötü bir noktaya doğru savrulduğunu görüyoruz. AKP iktidarı, her gün Türkiye'yi büyük bir karanlığa doğru sürüklüyor. Metin Lokumcu buna karşı halkın direnişinin en önemli simgelerinden bir tanesiydi."

"EKOLOJİK MÜCADELE AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR DAVA"

ÖDP eski Genel Başkanı Alper Taş, duruşmaya katılımın yoğun olduğunu ifade ederken ANKA'ya şu değerlendirmeyi yaptı: 

"Barolardan başkanlar, milletvekilleri var, siyasi kurum temsilcileri var. Tabii pandemi nedeniyle büyük, kitlesel yığılma söz konusu olmadı. Dava çok önemli bir dava. Türkiye demokrasi mücadelesi açısında çok önemli bir dava. Ekolojik mücadele açısından çok önemli bir dava. Çünkü Metin Lokumcu, hem demokrasi için hayatını kaybetti. Hem de ekoloji, yaşanabilir bir çevre, yaşam alanlarımızı savunmak için bir bedel ödedi. Biz hep onun sesi olmaya, çığlığını hep sürdürmeye çalıştık." 

"LOKUMCU, HES’LERE KARŞI DOĞASINA, TOPRAĞINA, DERESİNE SAHİP ÇIKTIĞI İÇİN HEDEF ALINDI" 

Metin Lokumcu’nun emekli bir eğitim emekçisi olduğunu hatırlatan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, "Metin Lokumcu'ya adalet istemek için buradayız. Metin Lokumcu, emekli bir eğitim emekçisi olarak hidroelektrik santrallere (HES) karşı, doğasına, toprağına, deresine, suyuna sahip çıktığı için bu memlekette demokrasi özlemini dile getirdiği için hedef alınmıştı. Öldürücü kimyasal gazlar nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bugün burada Metin Lokumcu'ya adalet için, Lokumcu'nun savunduğu tüm değerleri savunmak, bu ülkeye eşitliğin, adaletin, demokrasinin gelmesi için, bu mücadeleyi yükseltmek adına buradayız" dedi. (ANKA)

Gündem