Halk "partili ve atanmış" rektöre karşı: Yüzde 73 "seçimle gelmeli", yüzde 69 "partili olmamalı" diyor

Halk "partili ve atanmış" rektöre karşı: Yüzde 73  "seçimle gelmeli", yüzde 69 "partili olmamalı" diyor
MetroPoll'ün araştırmasına göre halkın yüzde 69'u "partili rektör" istemiyor. AKP ve MHP tabanının çoğunluğu da bu görüşe destek veriyor.

Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasından sonra başlayan tartışmalar sürerken MetroPoll Araştırma Şirketi tarafından yayınlanan anket halkın yüzde 73'ünün rektörlerin üniversite içinden seçimle gelmesini, yüzde 69'unun da "partili rektör" istemediğini ortaya koydu.

"Rektör seçimle gelmeli"

Rektörün hangi yöntemle seçilmesi gerektiğine ilişkin soruya verilen yanıtlarda da tablo değişmedi. Katılımcıların yüzde 73'ü rektörün üniversitede öğretim üyeleri arasından seçimle gelmesi gerektiğini savundu. Rektörü Cumhurbaşkanı'nın seçmesi gerektiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 17,9'da kaldı.

AKP'lilerin yüzde 55'i, CHP'lilerin yüzde 95'i, İyi Partililerin yüzde 96,2'si, HDP'lilerin yüzde 96,8'i, MHP'lilerin yüzde 65'i, SP'lilerin de yüzde 77'si rektörün üniversitede seçilmesi gerektiğini savundu.

Partili rektör yanlış

Ankete göre 24 Haziran 2018 seçimlerinde AKP'ye oy verenlerin yüzde 50,6'sı ve MHP'ye oy verenlerin yüzde 63,8'i de partili rektörü yanlış bulduğunu belirtti. 

Partili rektöre en çok karşı çıkanlar yüzde 93 ile HDP'ye oy verenler olurken, CHP'li seçmenin yüzde 90'ı, İyi Parti'nin de yüzde 85'i partili rektörü doğru bulmadığını söyledi. 

Ankette, katılımcılar  "Üniversite rektörü olarak eski milletvekili, eski milletvekili adayı gibi partili kişilerin/siyasilerin atanmasını doğru buluyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 20,2'si "Evet", yüzde 69'u "Hayır" dedi. Yüzde 10,8 ise "fikrim/cevabım yok" dedi.

24 Haziran'da AKP'ye oy verenlerin yüzde 50,6'sı, CHP'lilerin yüzde 90,2'si, İyi Partililerin yüzde 85,1'i, HDP'lilerin yüzde 93'ü, Saadet Partililerin yüzde 90'ı partili rektöre "Hayır" dedi. 



Gündem