Metropoll'den "mafyatik gruplar" anketi

Metropoll'den "mafyatik gruplar" anketi
Metropoll Araştırma Şirketi seçmene mafyatik ilişkileri ve iktidarın onlarla mücadelesini sordu. "Sizce mevcut iktidar mafya ve suç örgütü liderleriyle etkili bir mücadele ediyor mu?" sorusuna seçmenin yüzde 46,5'i "hayır mücadele edilmiyor" derken, yüzde 34,4'ü de "evet mücadele ediliyor" dedi.

Metropoll Araştırma Şirketi seçmene bu kez Mafyatik ilişkilerle ilgili sorular sordu. Araştırma şirketi seçmene "mafyatik kişiler, gruplar ve olayların sayısının son yıllarda arttığını düşünüyor musunuz?", "mafya örgütlerinin birileri tarafından korunup kollandığını düşünüyor musunuz?", "sizce mevcut iktidar mafya ve suç örgütü liderleriyle etkili bir mücadele ediyor mu?" diye sordu. 

Metropoll seçmene "mafyatik kişiler, gruplar ve olayların sayısının son yıllarda arttığını düşünüyor musunuz?" diye sordu. Seçmenin yüzde 57'si Türkiye'de mafyatik kişiler, gruplar ve olayların sayısının son yıllarda arttığını söylerken, yüzde 27,9'u da arttığını düşünmüyor. 

Araştırmanın sonucunun partilere dağılımı ise şöyle:

"AKP seçmeninin yüzde 40'ı soruya "evet" yanıtını verirken yüzde 43,5'i "hayır düşünmüyorum" diyor. 

CHP seçmeninin yüzde 75,2'si Türkiye'de mafyatik kişiler, gruplar ve olayların sayısının son yıllarda arttığını söylerken, yüzde 14,2'si de arttığını düşünmüyor. 

İYİ Parti seçmeninin yüzde 85,9'u bu sayının arttığını ifade eden en yüksek kitle olurken, yüzde 7,7'si artmadığını belirtiyor. 

HDP'li seçmeninin yüzde 76,6'sı Türkiye'de mafyatik kişiler, gruplar ve olayların sayısının son yıllarda arttığını söylerken, yüzde 7,8'i arttığını düşünmüyor. 

MHP seçmeninin yüzde 49,7'si bu soruya evet derken, yüzde 34,4'ü "hayır arttığını düşünmüyorum" diyor. 

Saadet Partili seçmenlerin yüzde 82.4'ü Türkiye'de mafyatik kişiler, gruplar ve olayların sayısının son yıllarda arttığını ifade ederken, yüzde 5.9'u da arttığını düşünmüyor. 


Metropoll araştırmanın devamında seçmene "mafya örgütlerinin birileri tarafından korunup kollandığını düşünüyor musunuz?" diye soruyor. Seçmenin yüzde 61,2'si mafya örgütlerinin birileri tarafından korunup kollandığını düşünürken, hayır düşünmüyorum diyenler yüzde 22,6 ve fikrim yok diyenler ise 16.2'yi oluşturuyor. 

Mafya örgütlerinin birileri tarafından korunup kollandığını en çok yüzde 84,6 ile İYİ Parti seçmeni düşünüyor. 


Araştırma şirketi son olarak seçmene "sizce mevcut iktidar mafya ve suç örgütü liderleriyle etkili bir mücadele ediyor mu?"  sorunu yöneltiyor. Halkın yüzde 34.4'ü mafya ve suç örgütleriyle etkili mücadele edildiğini düşünürken, yüzde 46,5'i etkili mücadele edilmediğini ifade ediyor. Bu soruya çekimser kalanların sayısı ise yüzde 19,1. 

Araştırmanın partilere göre dağılımı ise şu şekilde: 

Mafya ve suç örgütleriyle etkili mücadele edildiğini düşünenlerin yüzde 56,5'ini AKP, yüzde 15,5'ini CHP, yüzde 13,4'ünü İYİ Parti, yüzde 12,5'ini HDP, yüzde 46,5'ini MHP ve yüzde 11,8'ini de Saaset Partisi oluşturuyor. 

Mafya ve suç örgütleriyle etkili mücadele edilmediğini düşünenlerin yüzde 23,6'sını AKP, yüzde 73,4'ünü CHP, yüzde 76'sini İYİ Parti, yüzde 68.5'ini HDP, yüzde 41.4'ünü MHP ve yüzde 26,5'ni de Saadet Partili seçmenler oluşturuyor. 




Gündem