Metropoll'den 'sürtük' anketi: AKP'li ve MHP'liler de 'beğenmedi'

Metropoll'den 'sürtük' anketi: AKP'li ve MHP'liler de 'beğenmedi'
Metropoll Araştırma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemlerine katılanlar için kullandığı 'sürtük' ifadesini anket katılımcılarına sordu. Ankette, 'sürtük' sözünü hakaret olarak görenlerin oranı yüzde 83 çıktı. AKP ve MHP'de bu ifadeyi hakaret olarak görenlerin ve doğru bulmayanların çoğunluğu oluşturması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemlerine katılanlar için kullandığı, sonrasında da "Biz hep milletimizin diliyle konuştuk. Milletimiz bu vandalları nasıl tanımlıyorsa biz de öyle dedik" diyerek savunduğu "sürtük" sözü, Metropoll Araştırma'nın bir anketine konu oldu. Ankette, bu ifadeyi 'hakaret' olarak görenlerin de, "Hayır, doğru bulmuyorum" diyenlerin de yüksek oranda çıkması dikkat çekti. AKP seçmeni arasında da doğru bulmayanların oranı yüzde 50'nin üzerinde çıktı.

Haziran ayında yapılan ankette, "Birisine 'sürtük' demek hakaret midir?" sorusuna yanıtlar şöyle oldu:

Evet hakarettir: Yüzde 83

Hayır hakaret değildir: Yüzde 13.8

Fikrim yok/Cevap yok: Yüzde 3.2

surtuk1.jpg

Partiler arasındaki dağılımda da, AKP seçmeni olan katılımcıların yüzde 70.5'i bu sözleri hakaret olarak gördüğünü, yüzde 25.3'ü ise hakaret saymadığını söyledi. İktidar ortağı MHP'nin seçmeninin de yüzde 80.6'sı "Evet hakarettir" dedi.

AKP VE MHP'DE DE ÇOĞUNLUK DOĞRU BULMADI

"Cumhurbaşkanının Gezi protestolarına katılan yurttaşlara 'sürtük' demesini doğru buldunuz mu?" sorusuna yanıtlar ise şöyle oldu:

Evet, doğru buluyorum: Yüzde 18.2

Hayır, doğru bulmuyorum: Yüzde 76.8

Fikrim yok/Cevap yok: Yüzde 5

surtuk2.jpg

Partiler arasındaki dağılımda, AKP seçmeninin yüzde 39.4'ü bu ifadeyi doğru bulduğunu, yüzde 51.8'i ise bulmadığını söyledi. MHP seçmeninin yüzde 26.8'i "doğru buluyorum" derken, yüzde 69.5'i "hayır, doğru bulmuyorum" dedi.

KARARSIZ SEÇMENLER DE DOĞRU BULMADI

Kararsız seçmenler arasında 'sürtük' sözünü doğru bulanların oranı yüzde 15.5'te kalırken, doğru bulmayanlar yüzde 75.2 olarak ölçüldü. (Kısa Dalga)

Gündem