MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLARA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ: "BIRAKIN TABLETİ BU ÇOCUKLAR NAYLON BARAKALARDA KALIYOR"

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ  ÇOCUKLARA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ: "BIRAKIN TABLETİ BU ÇOCUKLAR NAYLON BARAKALARDA KALIYOR"
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, zor şartlar altında mevsimlik tarım işçiliği yapan çocukların sorunlarını tespit ederek, çözüm sağlayabilmek için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Hakverdi, “Bu çocuklarımız, bırakın tableti interneti, okulsuz evsiz kalarak, tarla kenarlarına kurulmuş naylon barakalarda yaşamak zorunda kalıyorlar" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, zor şartlar altında mevsimlik tarım işçiliği yapan çocukların sorunlarını tespit ederek, çözüm sağlayabilmek için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Hakverdi, “Bu çocuklarımız, aileleri ile birlikte göç etmek zorunda kaldıkları bölgelerde eğitimden tamamen mahrum kalıyorlar. Bırakın tableti interneti, okulsuz evsiz kalarak, tarla kenarlarına kurulmuş naylon barakalarda yaşamak zorunda kalıyorlar" dedi.

Hakverdi’nin hazırladığı araştırma önergesi CHP milletvekillerinin desteğiyle TBMM’ye sunuldu.

"Bırakın tableti, interneti; tarla kenarlarında naylon barakalarda kalıyorlar"

Çocuk işçiliği sorunun Türkiye’de bitirilemediğini, belirten Hakverdi, çocuk işçi ölümlerinin yüzde 60’ının mevsimlik tarım sektöründe yaşandığını vurguladı. Hakverdi’nin önergesi şöyle:

“Bu çocuklarımız, uzaktan eğitimin verildiği bugünlerde bırakın tableti, interneti; okulsuz evsiz kalarak, tarla kenarlarına kurulmuş naylon barakalarda yaşamak zorunda kalıyor. Yaşam mücadelesine erken yaşlarda giren bu çocuklarımız, aileleri ile birlikte göç etmek zorunda kaldıkları bölgelerde eğitimden tamamen mahrum kalıyorlar. AKP iktidarı tarım sektöründeki çocuk işçiliğini önlemek için gerekli adımları atmak yerine, mobil okul, çadır okul gibi uygulamalarla geçici çözümler peşinde koşuyor. Yıllardır bu sorunu çözmek için yeterli kaynağı aktarmayan AKP iktidarı, Avrupa Birliği tarafından 29.7 milyon Euro olarak finanse edilen ve sınırlı illerdeki çocukları kapsayan ILO projesi ile övünüyor.

Tarım sektöründe, çok zor şartlar altında aileleri ile birlikte kalmak ya da çalışmak zorunda olan bu çocuklar gerekli gıdaya, hijyen malzemelerine ve temizlik olanaklarına sahip değiller. Çocukların üstün yararı ilkesinden hareket ile başta mevsimlik tarımda çalışanlar olmak üzere, çeşitli sektörlerde çalışan çocuklarımızı ihtiyaç duydukları yaşam şartlarına ve eğitim olanaklarına kavuşturmak sosyal devlet olmanın temel gereğidir.”