MHP’nin oy oranı Cumhur İttifakı'ndaki ve Meclis'teki konumunu nasıl etkileyebilir?

MHP’nin oy oranı Cumhur İttifakı'ndaki ve Meclis'teki konumunu nasıl etkileyebilir?
Tahminlerin aksine, MHP’nin ayrı liste kararı kendi açısından başarılı sonuç verdi, partinin Meclis'teki kilit parti konumunu güçlendirdi.

Cumhur İttifakı’nın Meclis'te çoğunluğu sağladığı 14 Mayıs seçimlerinde, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) oyları yüzde 7 azaldı. Ancak ittifak ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), oylarını büyük ölçüde korudu. MHP seçim yarışını oy oranında üçüncü, sandalye sayısında dördüncü parti olarak tamamladı.

Tahminlerin aksine, MHP’nin ayrı liste kararı kendi açısından başarılı sonuç verdi, partinin Meclis'teki kilit parti konumunu güçlendirdi.

Seçim sistemindeki değişiklikten sonra AKP’nin, muhalefet partileri gibi “ortak liste” önerisi götürdüğü MHP bu talebi geri çevirdi ve iktidar partisi yöneticilerini de şaşırtacak şekilde “ayrı liste” ile seçime girme kararı aldı.

Hatta “ortak liste” söylentilerinin önünü kesmek için MHP, aday listelerini 2 gün önceden Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ederek, AKP’nin yeni girişimlerinin ve spekülasyonlarının da önünü kesti.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre. seçim sonuçları MHP’nin stratejisinin seçmende olumlu karşılık bulması olarak yorumlanıyor.

Geçmişte AKP’ye giden ancak ittifak dışına da çıkmak istemeyen ülkücü tabanın “parti logosu ve ismini oy pusulasında görme” hassasiyetinin dikkate alınmasının bu sonucu sağladığına dikkat çekiliyor.

Bu strateji, MHP’nin oyunu yüzde 10'un üzerinde tutmasını sağladığı gibi, 2018 seçimlerine göre yaklaşık yüzde 1 oy kaybetmesine karşın, daha fazla milletvekili çıkarmasına neden oldu.

İttifak içindeki konumu ve AKP üzerindeki etkisi güçlendi

MHP, aldığı oy oranı ve kazandığı milletvekilliği ile tıpkı 2018 seçimlerinde olduğu gibi Cumhur İttifakı’nın Meclis'te çoğunluğu sağlamasına yol açtı.

2018 seçimlerinde 295 sandalye kazanan AKP, 301 olan parlamento çoğunluğunu 6 milletvekiliyle kaybetmiş ve MHP desteğiyle bu çoğunluğu sağlamıştı. Ancak son seçimde AKP’nin sandalye sayısı 266’ya düştü.

Ortak liste ile seçime giren Demokratik Sol Parti (DSP) ve Hür Deva Partisi'nin (HÜDA PAR) toplam 4 milletvekili düşüldüğünde bu sayı 262’ye gerilemiş olacak. Bu durum, son 5 yıldır iktidar partisinin politikalarını belirlemede etkili olan MHP’yi daha güçlü konuma getirdi ve bir anlamda AKP'nin, MHP’nin onay vermeyeceği hiçbir konuda adım atamaması sonucunu da doğurabilir.

MHP kabineye bakan verir mi?

Şimdi yanıtı merak edilen soru, iktidar partisinin politikalarında gücünü artıran MHP’nin, kabineye üye verip vermeyeceği. Ancak, iktidar partisi bu konuda kapıları açık tutsa da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, kabineye bakan verme konusunda hep mesafeli olduğu biliyor.

Seçim öncesi AKP kulislerinde de “güçlü iktidar” görüntüsü verilebilmesi için Bahçeli’nin de Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak hükümete girmesi formülü tartışılıyordu. Ancak MHP’de buna ihtimal verilmiyor ve gerekçesi de “Bahçeli’nin kabineden uzak durma tavrının, milletin takdirini almasına” bağlanıyordu.

14 Mayıs seçimlerinden sonra da MHP’nin “kabineye temsilci vermeme” tutumunu sürdüreceği yorumları yapılsa da, ittifak içinde yer alacağı konum önümüzdeki süreçte netleşecek.

Yazının tamamı

Gündem