Miçotakis, telefonu dinlenen muhalefet liderinden özür diledi

Miçotakis, telefonu dinlenen muhalefet liderinden özür diledi
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, ulusal istihbarat servisi tarafından telefonu dinlendiği ortaya çıkan Sosyalist Hareket'in (PASOK) lideri Nikos Androulakis'ten özür diledi.

Komşu Yunanistan'da ülkenin üçüncü büyük partisi olan merkez soldaki Sosyalist Hareket'in (PASOK) lideri Nikos Androulakis ile CNN Yunanistan'ın ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis'in telefonlarının dinlendiğine dair skandal durulmuyor. Konuyla ilgili bugün resmi bir açıklama yapması beklenen Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'in, PASOK lideri Androulakis'den özür dilediği belirtildi.

'CİDDİ VE AFFEDİLEMEZ BİR HATA'

To Vima gazeyesinin haberine göre Miçotakis, PASOK liderinin Yunanistan Ulusal İstihbaratı (EYP) tarafından 2021 yılında dinlendiğinden haberdar olmadığı için özür dilerken, konu hakkında bilgi sahibi olsaydı böyle bir şeye asla izin vermeyeceğini savundu.

Buna göre Miçotakis, "Haberim yoktu. Buna hiçbir zaman izin vermezdim. Androulakis'e yapılan hata nedeniyle bir özür borçluyum. Bu ciddi ve affedilemez bir hataydı" ifadelerini kullandı.

GAZETECİNİN SUÇLAMALARI YETERLİ GÖRÜLMEMİŞTİ

Yunanistan'da gazeteci Koukakis'in dinlendiği iddiaları ilk ortaya atıldığı parlamentonun ilgili komitesinin ilk etapta toplanmasına 'gerek görülmemiş', PASOK liderinin de telefonunda casus yazılım şüphesiyle savcılığa başvurması üzerine komite gizli bir oturup yapmıştı.

Bu oturumda gazetecinin dinlendiğini itiraf ettiği belirtilen EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon, cuma günü istifa etmişti.

PASOK RESMİ SORUŞTURMA İSTİYOR

Aralık 2021'de PASOK lideri seçilen Androulakis, aynı gün yaptığı açıklamada, EYP'nin konuşmalarını dinlediğini 2021 sonunda öğrendiğini söyledi. Sosyalist lider, iddiaların araştırılması için bir soruşturma komitesi kurulması çağrısında da bulundu.

MUHALEFETTEN TEPKİ YAĞIYOR

Dinleme skandalının ortaya çıkması sonrasında, Yunanistan’ın ana muhalefet partisi SYRIZA’nın lideri Alexis Çipras'tan Miçotakis'e sert tepkiler gelmeye devam ediyor. Çipras son açıklamasında, hem EYP başkanının, hem de Hükümet Sözcüsü Yiannis Economou'nun istifasının "suçun kabul edildiği ve Başbakan'ın sorumluluğunun teyit edildiği" anlamına geldiğini söyledi.

Miçotakis'e açıklama yapması için çağrıda bulunan Çipras, "Bu demokrasiyle ilgili bir meseledir" ifadelerini kullandı. Ana muhalefet partisi, Miçotakis'i dinlemelerden haberdar olmakla kalmayıp bunları koordine etmekle suçluyor. (Kısa Dalga)

Dünya