Miçotakis'ten Çavuşoğlu'na 'adalar' yanıtı

Miçotakis'ten Çavuşoğlu'na 'adalar' yanıtı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'yle gerilime dair açıklamalarda bulundu. Miçotakis, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ege adalarındaki egemenliğe dair sözleri için "tahayyül bile edilemeyecek bir argüman" dedi.

Ankara-Atina hattında gerilim bir kez daha artarken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse bu Adalar'ın egemenliği tartışılacak" açıklamasına yanıt geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bu sözleri "tahayyül bile edilemeyecek bir argüman" olarak niteledi. Miçotakis, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendisi hakkındaki "Benim için bitmiştir" sözlerine karşı da, "bir noktada konuşmak gerekeceğini" söyleyerek "Dargın değilim" dedi.

Miçotakis, son günlerde Ankara'dan gelen açıklamalara ilişkin konuşmasında, gerilimin sahaya yansımamasını umduğunu söyleyerek "Bu söylem bizi bir yere götürmez" yorumunu yaptı. Yunanistan Başbakanı, Erdoğan'ı kendisi hakkındaki sözleri konusunda da "Bu tatsız bir gelişme çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir uzlaşma zemini bulduğumuz izlenimini edinmiştim" dedi.

Miçotakis, bunun yerine "Ankara'dan gelen hava sahası ihlalleri ve Yunan adalarındaki egemenliğin sözüm ona azaltılmasına dair tahayyül bile edilemeyecek bir argümanla" karşılaştıklarını söyledi

Yunanistan Başbakanı, Erdoğan'ın artık kendisiyle konuşmayacağına dair sözlerine ilişkin de, "Bir noktada konuşacağımızı sanıyorum çünkü konuşmamız gerek. Ben dargın değilim. Fakat Yunanistan'ın pozisyonlarını, haklı olduğumuzdan emin olarak savunacağım" dedi. Miçotakis, "Yunanistan egemenliğini ve egemenlik haklarını savunmaya hazır" ifadelerini kullandı.

ATİNA DA ÇAVUŞOĞLU'NU BM'YE ŞİKAYET ETTİ

Öte yandan, Yunanistan'ın Çavuşoğlu'nun Ege adalardaki egemenlik konusundaki açıklamaları sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'ne iki mektup yazdığı belirtildi. Diplomatik kaynakların Kathimerini gazetesine verdiği bilgilere göre, mektuplarda Türkiye'nin Ege adalarına dair tezleri reddedildi.

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Çavuşoğlu, Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Cumhurbaşkanımızın Miçotakis'le görüşmesinin ardından Yunanistan'ın gerçekleştirdiği tavır şaşırtıcı değil. Yunanistan ile anlaşamadığımız konular yıllardır var. Yunanistan silahlandırılmama koşuluyla kendisine verilen Adalar'ın statüsünü ihlal etmesini ve bunları gündeme getirdik. Biz bunu BM'ye ilettik, Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse, bu Adalar'ın egemenliği tartışılacak. Hukuki çerçevede yazdıklarımız durumu açıklıyor, buna cevap vermeli" ifadelerini kullanmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem