Milas’ta ‘Zeytin hayattır, dokunma’ mitingi
Muğla Milas ilçesinde Milas Kent Konseyinin çağrısıyla bir araya gelen ekolojistler "Zeytin hayattır, dokunma" mitingi düzenledi.
Milas ilçesinde merkezindeki Atapark Meydanı'nda bir araya gelen kitle, ilçe merkezinde bir yürüyüş düzenlenikten sonra tekrar Atapark'a döndü.
"Kömürsüz Muğla için", "Zeytin, umut, yaşam, emek, sevgi ve barış demektir", "Zeytin mirasımızdır", "Akbelen için adalet" ve "Zeytin tane tane damla damla sağlıktır" pankartlarının taşındığı yürüyüş boyunca sık sık "Zeytinime dokunma huzurumu kaçırma", "Madenlere inat yaşasın hayat" ve "Su, hava, toprak temel haktır hak" sloganları atıldı.
Mitinge Milaslı zeytin üreticileri, Akbelen Ormanı için mücadele eden İkizköylülerin yanı sıra Muğla'nın ilçeleri, İzmir, Denizli ve Aydın'dan yüzlerce yurttaş katıldı. Mitinge katılan yüzler, maden, termik santral ve taş ocaklarına karşı zeytini koruyacaklarını haykırdı.
Miting sanatçı Mustafa Tezcan'ın sahne almasıyla başladı.
'1 MART'TA ÇIKAN YÖNETMELİK YASAYA AYKIRI'
Mitingde ilk konuşmayı Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar yaptı. Madencilik faaliyetleri için zeytin ağaçlarının idam fermanının imzalandığını belirten Üçpınar, "Oysa ki 1936'da yürürlüğe giren kanunda zeytinlik alanlara yakın bölgelerde zeytinyağı fabrikası hariç işletme yapılamaz. 1 Mart’ta çıkarılan yönetmelik Zeytin Kanunu'na aykırıdır ve hiç bir yönetmelik kanunlardan üstün olamaz. Fakat yönetmeliğin çıkarılmasının hemen ardından Yeniköy-Kemerköy Enerji Şirketi Akbelen Ormanı'na girip zeytinleri sökmüştür. Ama İkizköylüler iş makinelerinin önüne geçip daha fazla ağaç sökümüne engel oldu. Bunlar bile ne kadar keyfi bir yönetmelik olduğunu gösteriyor. Biz zeytinlerimizi vermeyeceğiz" diye konuştu.
BAŞKAN TOKAT'A PROTESTO
Ardından konuşma yapmak için sahneye çıkan Milas Belediye Başkanı Muhammer Tokat, konuşma yaptığı sırada kitle arkasını dönerek, Tokat'ı protesto etti. Konuşmasını uzatmayan Tokat, zeytinlikleri talana açan yönetmeliğe karşı mücadele edeceği sözünü verdi.
Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, doğa, zeytin ve ağaçların kıymetlerini olduğunu söyledi. Uzun, "Kim onlara haksızlık etmeye kalksa, yüreğimiz, gövdemiz yetmedi kellemizle karşı dururuz. Kıymetlerimizden olan zeytin ağacının yok edilmesini engellemek için bizden önce hareket edenler onu kanunla koruma altına almışlar. Gelin görün ki yasayla korunan zeytinlere bugün yönetmelikle söküp atmayı reva gördüler" dedi.
'90 BİN TARIM ALANI YOK EDİLMEK İSTENİYOR'
Köylerine yapılmak istenen çimento fabrikasina karşı direnen Deştin köylülerinden İsmail Şenel de, şunları söyledi:
"Yatağan Ovasında 90 bin tarım alanı sondajlarla yok edilmek isteniyor. Tarım alanları vasfını yitirsin ki orayı talana açalım istiyorlar. Amaçları Muğla'yı çöl etmektir. Köyümüzün ortasında yıllardır akan bir suyumuz var. Buraya 2 baraj yapıldı. Ama şimdi neden burayı çöleştirmek istiyorlar. Siz bu ülkeye düşman mısın? Koyumuzdeki de hayata geçerse Muğla sınırları içinde 3 tane çimento fabrikası olacak. Biz buna izin vermeyeceğiz. Kamu yararı olmayan bu kararlard bireysel yarar vardır. Verilen bu kararları yargılanacağız."
Mitingde ayrıca tarım yazarı Abdullah Aysu, Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi Başkanı Ali Şimşek, Türkiye Kent Konseyleri Platformu Başkanı İsmail Kübra ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel'de birer konuşma yaptı. Miting yerel sanatçıların konseri ile sona erdi. (MA)
Binali Yıldırım'ın çocukları yeni yönetmelikten 9 gün sonra zeytinlik işine girmiş
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.