Millet İttifakı’nda grup arayışı: Tabela partisi üzerinde duruluyor

Millet İttifakı’nda grup arayışı: Tabela partisi üzerinde duruluyor
Konuşulan formüller arasında “Gelecek-Saadet Birliği” isimli yeni bir tabela partisi kurulması ve 5 vekil dahil edilerek DEVA’nın ayrı bir grup kurması yer alıyor. Böylece, Millet İttifakı Meclis’te 4 ayrı grup olarak temsil edilecek.

14 Mayıs seçimlerinde CHP listelerinden İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Türkiye Değişim Partisi'nden 39 isim milletvekili olarak seçildi. Meclis’te Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin 10’ar, DEVA’nın ise 15 sandalyesi bulunuyor. Bu durum, Millet İttifakı’nın iki yeni Meclis grubu daha kurması ihtimalini ortaya çıkardı.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, üç partinin görüşme içerisinde olduğu belirtildi.

Tabela partisi

Konuşulan formüller arasında “Gelecek-Saadet Birliği” isimli yeni bir parti kurmanın da yer aldığı belirtildi. Bu seçeneğe göre, kurulacak bu parti "tabela partisi" olacak ve sadece milletvekilleri üye olacak. Seçim sürecinde de feshedilecek.

Ayrıca 15 milletvekili bulunan DEVA Partisi, ittifak içerisinden desteklenerek sandalye sayısı 20’ye çıkarılacak. Böylece Millet İttifakı; Meclis’te CHP, İYİ Parti, Gelecek-Saadet Birliği ve DEVA olmak üzere 4 grupla temsil edilecek.

3 parti tek partide, eş başkanlık sistemiyle yönetim

İttifakın önündeki ikinci seçenek ise üç partiden milletvekillerinin yeni kurulacak bir tabela partisine üye olması ve bu grupla Meclis’te temsil edilmeleri. Bu seçenekte ise partinin gerekirse “eş başkanlık” sistemi ile yönetilebileceği ve dönem dönem başkanlarının değişebileceği bildiriliyor.

İttifakın son seçeneği ise “Gelecek-DEVA Birliği”nin kurulması. Bu seçenekte Saadet Partisi milletvekilleri yeni gruba dahil olmayacak çalışmalarını bireysel sürdürecek. Gelecek ve DEVA Partileri ise yine eş başkanlık yöntemi ile çalışmalarını sürdürecek.

İttifakın üç seçeneği de tartıştığı belirtildi.

Meclis grupları, TBMM'de Başkanlık Divanı ve komisyonlarda görev alınmasını sağlıyor. (Kısa Dalga)

Politika